Krokan den eldste turisthytta i Norge – den første som ble startet. Historien sitter tungt både i området og i hytteveggene på serveringsstedet som nok en sommer er i full drift som kafé for de veifarende, fastboende og turister.
Ann Kristin Karlsson har vært sommervertskap på Krokan i 10 år – siden sommeren 2008, til og fra i kombinasjon med Gvepseborg et par år, og som avveksling fra Gaustatoppen turisthytte, der hun er fast inventar ellers i året.
Hun er fra Sverige, men flyttet til Bergen i 1994. I 2008 skulle Karlsson, eller Anki, som mange kaller henne, reise fra Bergen til Rjukan for å se på Krokan, som hun hadde hørt om.
– Jeg visste ingenting om Rjukan, og sammen med en venninne reiste hun over fjellet
– Jeg ble helt betatt av både Krokan og Rjukan! Forelsket meg fullstendig. Siden her jeg vært her. Krokan er en oase
for forbipasserende turister og folk på Rjukan og i Tinn, mener Karlsson.
– Hvem har du med deg i år?
– Det er min kjære datter og kjæreste, og i tillegg har jeg god hjelp av Svein Eriksrød, som også er med på laget, forteller Karlsson, som er svensk bergenser som oppdaget Rjukan og forelsket seg i byen og stedet.
– Hvorfor er du her hver sommer?
– Det er noe som trekker meg ned hit. Det er en så fantastisk plass, og en historie som må tas vare på og fortelles, sier Karlsson.
– Jeg kan være ganske sliten etter en lang sesong på Gaustatoppen, men jeg kan ikke la være. Krokan lokker meg ned, og det er så mye historie i og ved Krokan. Krokan er så fantastisk! Sier Karlsson, på en slik måte at vi ikke er i tvil om hva som driver henne.
– Krokan har vel vært en utfordring for DNT Telemark. (Som skriftet navn i år fra Skien – Telemark Turistforening).
– Det synes jeg er viktig. Å tale Krokans sak! At hytta skal bli liggende her og ikke flyttes til Lillehammer på Friluftsmuseet som det har vært diskutert.
Da jeg hørte det, begynte jeg neste å grine! Det må ikke skje!
Hun forteller at hun treffer mange som har besøkt hytta som spør etter Bjørg og Jan Fjeldavlie, som brant for hytta, og drev den i mange år før henne. Da blei hytta et begrep for mange.
Krokan ligger på den opprinelige tomten der det rett ved siden av ble bygget hotell, og der turismens vugge stod rundt den fantastiske Rjukanfossen, som slippes denne uka i forbindelse med Marispelet.
Her ble hytta liggende også etter at hotellet gikk konkurs og ble flyttet.
Hotellet eksisterer den dag i dag – som Tinnsjø Kro på Mæl.
Nå er det åpent i sommermånedene, som følge av at Karlsson brenner for hytta.
– Det er tross alt mange som mener at det kunne vært gjort mer her. Området burde fått et løft, og vi burde fått et nytt service-bygg her på Krokan, og fått det fram som et utgangspunkt, et startpunkt for hyttevandring på Hardangervidda, som er rett opp fra Krokan.
– Jeg håper vi skal komme dit. Og det er idéer jeg tar med inn til DNT. Historien er for viktig, og historien er her, sier Karlsson, som har god støtte i DNT Telemark sin daglige leder Jon Atle Holmberg.
Og det er noe i det – å holde på historien. Krokan er som starten på verdensarven, selv om den vel ikke har vært nevnt som en del av den.
– DNT har vært fantastiske, og lar meg få styre på her. Sjefen min, Jon Atle Holmberg, lar meg få bestemme hvordan ting skal være, sier Karlsson.
– Jeg får jobbe videre med DNT Telemark og jeg får håpe min iver etter å drive det videre påvirker til en satsing, sier Karlsson, som mener det burde vært folk her året rundt.
Men da trengs det bedre kjøkken og kanskje noen bedre service- og overnattingsfasiliteter.
– Det er spesielt at Kroken ligger her det ligger – på stedet der historien ble skrevet, og gir den historiske følelsen.
Jeg ønsker dette skal bli en levende plass og at dette bygget mer og kan vøre museum og sommerkafé, men at det blir bygget et ordentlig servicebygg som en inngangsport til Rjukan, fjellet og Hardangervidda.
Karlsson er glad hun havnet på Rjukan.
– Jeg er blitt forelsket i Rjukan og naturen. Den er så vakker og vill. Det er et helt fantastisk sted. Jeg nyter hver dag!
Nå står alt styret rundt Marispelet for tur.
– Det er virkelig fantastisk, og da er det ekstra liv her, sier Karlsson. Hun gleder seg.
– Da det er langåpent, og ekstrahjelp inne i bildet. Krokan holder da åpent så lenge det er nødvendig. Ellers er det åpent fra klokka 11 til 17 hver dag i sommer.
– Vi er åpen ut september, men etter skolestarten (20. september) er det bare åpent i helgene. Under Kjerringsveien den 2. september blir det også utvidet åpent.
Gjestene på Krokan kan glede seg over tradisjonskosten som serveres.
– Hva er det for noe mer på menyen enn den nydelige vaffelen?
– Vaffel må vi naturligvis ha. Den er basert på hjemmelaget røre me dalt godt.
Så har vi bakst av ulike slag, alt etter hva kokka har tid til.
Nydelig rømmegrøt og kjøttsuppe kokt på knoke.
Og deilig tomatsuppe – som passer både for gluten- og laktose-allergikere, forteller Karlsson.
– Og så har vi naturligvis ujålete karbonader – hjemmelagde på hjemmebakt brød! Så det er bare å komme innom!
Fra 26. til 29. juli, mens det er Marispelet er det altså slik at Krokan holder da åpent så lenge det er nødvendig.
Mange vil gjerne spise litt og få seg en kaffekopp rundt Marispelet.
Ellers er det altså åpent fra klokka 11 til 17 hver dag i sommer.
FAKTA: Krokan turisthytte er Norges første turisthytte, i dag tilhørende DNT Telemark, et lokallag av Den Norske Turistforening (DNT). Krokan turisthytte ligger i Tinn kommune i Telemark, 7-8 km vestover fra Rjukan, et par hundre meter nord for Våervatnet. Krokan Turisthytte var Den Norske Turistforenings første turisthytte, og var opprinnelig en husmannsplass som lå under gården Fosso, men ble i 1856 skilt ut som egen husmannsplass. DNT kjøpte Krokan i sitt stiftelsesår 1868 og åpnet hytta i 1871 for tilreisende, som kom fra rundt om i Europa for å se Rjukanfossen. Norsk Hydro overtok Krokan i 1901, etter at Sam Eyde kjøpte Rjukanfossen, og var i rundt 90 år i Norsk Hydros eie, før hytta igjen ble kjøpt tilbake av Claus Helbergs Stiftelse i DNT. Claus Helberg er best kjent som en av sabotørene i tungtvannsaksjonen på Vemork, men han var også svært engasjert i arbeidet for å spre gleden ved friluftsliv. Idag står det en statue av Claus Helberg utenfor Krokan turisthytte. Kilde: Wikipedia & Rjukan Bind 1 |