Onsdag kommer den viktigste av dem alle; Dunkirk – om salget om Dunkirk da 400.000 allierte soldater fra Storbritannia, Frankrike, Belgia og Nederland ble omringet av tyskerne i slutten av mai 1940.
Hvis du ikke fulgte du med i historietimen, eller ikke har sett deg opp på History Channel i ettertid, så skal du få en kort forklaring.
Men så gjør Hitler den første av sine to store feilvurderinger under krigen.
De første reaksjonene på anmeldervisninger har kommet, og forventningene er høye når regissør Christopher Nolan står bak. Han har med seg en av tidenes beste filmografier med Interstellar, Inception, Memento, Insomnia, The Prestige, Batman Begin, The Dark Knight etc.
Nå har han laget sin første krigsfilm. Skjønt krigsfilm er det ikke helt i vanligste forstand, skal vi tro de første reaksjonene. Filmen er så mye mer. Og noen mener at Nolan her har gjort sitt uomtvistelige mesterverk av menneskelige følelser, selv om vi ble imponert av interstellar.
Filmen beskrives som mer lavmælt enn vi tenker krigsfilm. En film om mennesker, desperasjon og frykt og heltemot og livredning.
Les Det seierrike nederlaget – Lars West Johnsens kommentar i Dagsavisen
Slaget ved Dunkirk ble filmet av Leslie Norman i 1958, en klassiker som står støtt i filmhistorien, men som nå 60 år etter er så gammel at de fleste naturligvis ikke har sett den. Men da var det med vinnerens – de alliertes – narrativ.
Da man innså at de 400.000 allierte soldatene var fanget i havnebyen Dunkirk, trodde Churchill at de ville være heldige om 10% av dem overlevde. men Hitler ville det annerledes, til sine generalers enorme frustrasjon.
Hitler trodde krigen var i ferd med å bli vunnet.
Historiens kurs var nær ved å bli endret i den franske havnebyen Dunkirk.
Nå får du gjøre deg selv den tjeneste å ta turen på kino for å få filmen med deg.
Trailer:
Rjukan Kino
Rjukan Kino på facebook
Les Det seierrike nederlaget – Lars West Johnsens kommentar i Dagsavisen