For andre gang på en uke har Radio Rjukan nærmest tråkket i vepsebol.
Ikke før debbeltsaken om eldreboligene er på trykk får vi flere hernvendelser fra folk som har bodd der, og som reagerer på det de leser. Noen kaller det "fagre ønsker". Andre er mer positive til bevaring.
– Har hatt eldre slektning som har bodd der, inntil for noen år siden, og for henne var det helt perfekt, og det var skifta vinduer. Perfekt størrelse, beliggenhet og hensiksmessig, sier en.
Tidligere saker om blokkene:
Foreslår å samle helse- og omsorgstjenester på Bjørkhaug
Ønsker boligblokkene ved Eldres hus bevart
Samling av eldretjenesten viktigere enn blokkene
En av dem som er kritisk er også mer enn villig til å stå fram. Maj-Britt Aruguete reagerte spontant.
– Jeg må bare reagere, og har mer erfaring enn de fleste fra alle de tre blokkene. Jeg har bodd i alle de tre blokkene det er snakk om. Det er den gule, den terra kotta-røde og den grågrønne. Det er to ulike hustyper, og de egner seg ikke som pensjonistboliger og heller ikke til så mye annet, og jeg ble da fortalt at de er kondemnable, sier Aruguete.
Hun er imidlertid både for Verdensarv og at de privateide som ligger ved Sam Eydesgate, og som er i betydelig bedre stand, blir stående som en del av verdensarven.
– De ved Sam Eydesgate kom først, og er kalt enkehjem, og da kommunen skulle bygge eldreboliger i 1949, ble det bygget i samme stil det ene, og en annen stil de andre ned på tunet.
Jeg kan fortelle i detalj om disse byggene, leilighetene og kjeller'ne.
Og det som kommer fram må være riktig, og det må bli basert på fakta og ikke synsing, mener Auruguete.
– Alle byggene er uten heis, og har trapper opp. De egner seg overhodet ikke til noen typer eldreboliger. De to privateide ved Sam Eydesgate er OK som gjennomgangsleiligheter eller hybler, og er i bedre stand, og tatt vare på.
De kommunale er ikke det, og bør rives for å gi plass til noe nytt og hensiktsmessig.
– Det er ikke mulig å montere heis eller ramper i disse murbyggene uten å ødelegge estetikken ved dem utvendig.
Badene er små, og uten mulighet for å sette inn dusjkabinett. Hele gulvet blir vått når man dusjer. Det er ingen andre løsninger for vaskemaskin enn i kjelleren.
For eldre mener jeg det rett og slett vil være helt for jævlig, uten på legge fingra i mellom, sier Aruguete.
– Byggene er murbygg, og det er vanskelig å bygge leilighetene om.
– Selv om det er to ulike byggtyper er de like upraktiske. Estetisk utvendig er én ting, men innvendig vil jeg si de er ubrukelige, med mindre du godtar en veldig lav standard.
– Jeg vil si det rett og slett er grusomt, og jeg har som sagt bodd i alle tre, og i flere leiligheter i dem. da kommunen satte opp husleien begynte folk å protestere, og det resulterte i en gjennomgang som gjorde at de ble ansett som kondemnable. Siden har det nesten ikke bodd folk der. Det er nå ca. tre år siden, fremholder Aruguete.
– Jeg ble plassert der slik det er med kommunale boliger når man trenger det. Først bodde jeg i en leilighet i Tinngate 67, det øverste bygget, men der måtte jeg flytte på grunn av mugg og saltutslag på veggene i soverommet. Så etter en stund flyttet jeg videre i det grågrønne, der vinduene falt ut. De kunne hverken åpnes eller lukkes skikkelig.
– Derfra over i de terrakotta-røde for tre år siden. Husleien var da 2600 kroner, men da i kommunen noen fant ut de skulle ha en gjennomgang så ble den 4500, altså for 3 år siden. Da protesterte folk kraftig, og det kom folk fra kommunen for å se over, og de innså at dette ikke var beboelig. Da var det slutt.
– De fant også ut at byggene er fulle av svartmugg, noe som ikke er uvanlig for gamle murbygg.
Det er ingen ventilasjon i byggene med unntatt av små rister under vinduene som hverken kan åpnes eller lukkes.
Og vinduene er et kapittel for seg. Ikke kan de åpnes, og de er relativt nymonterte, men de er ikke gode.
En annen ting er at det er såkalt skjult opplegg i betong i alle blokkene. Og vi fikk beskjed om å ikke overbelaste strøm.
Da jeg skulle montere PC-utstyr fikk jeg beskjed fra Tinn Energi at det måtte jeg ikke gjøre, fordi det ville bli for stor belastning og for brannfarlig i det gamle ledningsnettet og belaste så mye i ett rom, og at det ikke var mulig å få byttet kurser og sikringsskap som gjorde det mulig.
– Ledningene i leilighetene er så gamle og sprø at de sprekker bare man er borti dem.
Etter gjennomgangen fikk vi beskjed om at vi måtte flytte ut. Her kunne vi ikke bo, og vi fikk frister på å flytte ut, forteller Aruguete, som ber om at det tas til fornuften, forteller Aruguete.
– Dette er førtitallsbygg som ikke egner seg i forhold til dagens bostandard, og kommunen har mye seinere også bygget slik omsorgsbiliger som ikke egner seg.
Det må det bli slutt på, sier Aruguete som forteller at Tveitobo ovenfor heller ikke er hensiktmessige, enda de er bygget seint på 90-tallet.
– Det er viktig at folk baserer seg på fakta, og innse at folk ikke ble tvunget til å flytte uten grunn.
De kan ikke brukes lengre, og skal man ta vare på noe, så må det være de som ligger langs Sam Eydesgate.
Det er jeg for, selv om det er utfordringer med å bo der hvis man ikke lemper på krava, også selv om de er bedre vedlikeholdt.
– Det nytter ikke med synsing. De nede på sletta er gått fullstendig ut på dato. De egner seg overhodet ikke til noe som helst, og i hvert fall ikke for gamle folk, sier Aruguete, som legger til at hun både støtter Verdensarven og Iversens arbeid med å ta vare på det som bør bevares.
– Men det går en grense. Jeg anbefaler at både Iversen, Røsshammer og Moen setter seg inn i situasjonen.
Det holder ikke at man synser. Disse blokkene er dessverre helt ubeboelig, og vil aldri kunne bli noe som er akseptabel bostandard på Rjukan idag.
Flere som har tatt kontakt med Radio Rjukan de siste timene hevder lignende ting som det Aruguete har fremført i dette intervjuet.
Andre forteller at de er enige i at de bør bevares, og kan bli gode hybler og leiligheter, også for eldre.
Debatten er i alle fall i gang for alvor!
Tidligere saker om blokkene:
Foreslår å samle helse- og omsorgstjenester på Bjørkhaug
Ønsker boligblokkene ved Eldres hus bevart
Samling av eldretjenesten viktigere enn blokkene