Får du telefon fra noen som snakker engelsk og sier de er Microsoft, legg på.
De ringer hjem til deg og sier at PC-en din har fått virus. Det som egentlig skjer, er at de hacker PC'en din dersom du gjør det de sier, og tar kontrollen på filene dine, og forlanger løsepenger.
Tinn er de siste dagene blitt nedringt fra en rekke numre som ser ut som om de er fra England (+44…)
Numre som er benytter et blant annet:
+441625000700, +441655230710, +441645030740, +441695640790, +441605660740, +441695480750,
+441865820740 etc.
Når du svarer på mobilen får du enten brudd, eller en dame som snakker indisk-engelsk, og som sier at de har oppdaget at du har fått virus på PC'en din.
det kan visstnok også være menn, og noen som snakker godt engelsk, og av og til er det også fra stjålne telefonnumre som ser helt norske ut.
Men de som har ringt tinndøler de siste dagene er fra +44-numre.
"Microsoft-svindlerne" har den siste tiden bredt om seg i Norge, selv om fenomenet er kjent mer enn fem år tilbake.
Det er en oppblomstring for tiden og vi får mange henvendelser av folk som blir oppringt, det kan være fra India, USA og forskjellige land – de snakker gjerne litt gebrokkent engelsk, men det er også folk som snakker norsk. Tidligere har de brukt lenker, vedlegg og bilder for å komme seg inn på datamaskinen, men nå ser vi at de har tatt steget videre. Du blir oppringt av en person som sier at PC-en din er infisert, de spiller på frykt, og da er det lettere å få deg til å gå på limpinnen.
I juni i fjor sendte Microsoft Norge ut advarsel mot svindlerne. Denne svindelen går i bølger, men det har vært tiltagende de siste ukene, og Tinn opplever altså å bli nedringt. Og mange ringes opp en rekke ganger.
Tidligere har det vært engelskspråklige land som opplevde dette.
Svindlerne kan være ute etter flere ting.
Den enkleste modellen er å ta betalt for en vare du ikke får. Det neste steget er å få deg til å trykke på et program som åpner en bakdør til PC-en din, så man kan hente ut PIN-koder og annen informasjon som ligger på PC-en din. Det kan medføre identitetstyveri og man kan kjøpe tjenester i ditt navn. I verste fall kan PC-en din bli en del av et «robonettverk» som brukes til å angripe andre PC-er eller infrastruktur.
De som ringer kan be deg om å gjøre noe på Pcen din, de kan bed deg godta at det åpnes en "supporttilgang" for de som ringer, eller de ber deg gi vitale opplysninger om førerkort, pass, kredittkort med mer.
Microsoft sitt klare råd til folk er å legge på røret.