fbpx

1.mai i historiens tegn på Norsk industriarbeidermuseum

Radio Rjukan29. april 20177min
1mai-1918_11c4

Bildet viser 1.-maitoget på Rjukan for 99 år siden, i 1918, idét fremste del av toget passerer Coward-gården.
 
Åpningsprogram mandag 1.mai. kl.15.00
 NIAs styreleder Hans Olav Felix, tidligere forbundsleder i El & It forbundet, holder tale for dagen.
 
Utstillingen ”100 År med frykt og glød : Norge og Den russiske revolusjon”  vil bli presentert av utstillingsansvarlig Gunhild Lurås og åpnet av journalist og forfatter Marit Christensen. Christensen har arbeidet fire år som utenrikskorrespondent i Moskva og har jobbet tett med nyheter og politikk i NRK fra 1977 til 2002. Utstillingen er støttet av Fritt Ord.
 
Direktør Runar Lia vil informere om utgravingsprosjektet, Jakten på Tungtvannskjelleren, og planen videre.
 
Trond Ytterbø, en ektefødt musiker og komponist med sterke røtter i arbeiderkulturen og bluesen, står for det musikalske innslaget.
Ytterbø fikk LOs kulturpris i 2012.

– NIA har gleden av å invitere deg til feiring av arbeidernes dag og åpning av ny og spennende utstilling på Vemork mandag 1.mai!
 
I år er det 100 år siden den russiske revolusjon, en av de viktigste historiske hendelsene i det 20. århundret. Norsk Industriarbeidermuseum har nå klar en ny spennende utstilling om hvordan dette konkret har påvirket våre liv her i Norge. Utstillingen ”100 År med frykt og glød: Norge og Den russiske revolusjon” vil gjennom utvalgte eksempler vise hvordan revolusjonen har inspirert og skapt både viktig glød, og stor frykt, i samfunnet vårt de siste 100 årene. 
 
Blant disse temaene er innføringen av 8-timersdagen, splittelsene i Arbeiderpartiet på 20-tallet, og overvåkning under den kalde krigen.

I år er det 100 år siden den russiske revolusjon, en av de viktigste historiske hendelsene i det 20. århundret.

Norsk Industriarbeidermuseum har nå derfor klar en ny spennende utstilling om hvordan dette konkret har påvirket våre liv her i Norge. 

Utstillingen ”100 År med frykt og glød : Norge og Den russiske revolusjon” vil gjennom utvalgte eksempler vise hvordan revolusjonen har inspirert og skapt både viktig glød, og stor frykt, i samfunnet vårt de siste 100 årene. 

 

Blant disse temaene er innføringen av 8-timersdagen, splittelsene i Arbeiderpartiet på 20-tallet, og overvåkning under den kalde krigen.

 

Tom Nielsen vil være tilstede under pressevisningen og fortelle om utstillingens betydning.

Han har skrevet et upublisert manuskript som er brukt som kilde i utstillingen og er lærer ved Rjukan videregående skole.

 

Det anti-militaristiske opprøret på Rjukan 17. mai 1914 blir også formidlet i utstillingen.

Utstillingsansvarlig Gunhild Lurås vil på pressevisningen fortelle dere om utstillingen og vise dere noen smakebiter som skal være med.

Direktør Runar Lia vil fortelle om åpningsprogrammet , og planen videre med tungtvannskjelleren.

 

Fint med en tilbakemelding innen fredag 21.april, på grunn av servering.

 

Karikaturtegninger, blant annet fra vittighetsbladet Hvepsen, er svært sentrale illustrasjoner i utstillingen, samt fotografier.

Utstillingen peker også på temaer fra dagens samfunn som har noe likhetstrekk med samtiden under den russiske revolusjon.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord.

 

Åpningsprogram 1.mai. kl.15.00 på Vemork.

 

Det vil bli åpningstale ved journalist, programleder og forfatter Marit Christensen som også arbeidet fire år som utenrikskorrespondent i Moskva.

Marit jobbet tett med nyheter og politikk i NRK fra 1977 til 2002.

Trond Ytterbø¸en ektefødt musiker og komponist med sterke røtter i arbeiderkulturen og bluesen, står for det musikalske innslaget.

Ytterbø fikk LOs kulturpris i 2012.

Bilde fra 1. mai 1918. Dagen etter tok arbeiderne på Rjukan 8-timersdagen.

 

Bildetekst:

""1. mai på Rjukan, 1918. Demonstrasjonstoget på vei oppover Sam Eydesgate. I forgrunnen medlemmer av ungdomsforbundet med sin antimilitaristiske fane med parolen: Død over militarismen! Lengre bak i toget går Såheim jernarbeiderforening bak sin fane.

Foto: ukjent fotograf/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia