Primus for Alvedans, Mette Alvefoss, brenner for dansen, og har på kort tid vist til imponerende resultater.
Men til tross for stor interesse, har alt ikke gått på skinner i oppbygningen av det nye tilbudet.
– Helt siden starten har jeg slitt med å få lokaler og goodwill på Rjukan. Det har gått veldig greit i Atrå og Austbygde hvor jeg har fått litt billigere lokaler siden jeg jobber med barn. Men på Rjukan tok det tid før vi fant lokale å leie, forteller Alvefoss.
Hun synes også det er rart at hun ikke fikk henge opp plakater på barneskolen når vi skulle ha forestilling.
– Selv om jeg på papiret er kommersiell, så er det utrolig mye ekstra jobb, og ikke nok elever i en liten by til å tjene nok penger. Noen kommuner har hjulpet ballettskoler litt, noen har ordnet lokaler gratis, og andre har bare behandlet dans likt med idretten, samme pris på leie for eksempel. Men jeg har aldri før møtt på så mye motstand som her i Rjukan, sier Alvefoss, og utdyper det videre.
– Jeg har vært veldig lei meg når folk kaller meg kommersiell med en nedlatende tone. Alt kan jo ikke være gratis. Jeg mener at hvis fotballen får en trener som har utdannelse fra idrettshøgskolen, så kan han ikke jobbe som trener gratis.
I ballettskolene går alt man betaler til læreren, som må betale alle utgifter selv. Ingen penger går til folk som sitter på toppen og styrer, sier Alvefoss, med dårlig skjult spark til toppen i Norges Idrettsforbund og særidrettene.
– Og det er som regel bare litt hjelp til kostymer og forestilling to ganger i året som foreldrene må være med på. Dette passer bra for travle foreldre som ikke har mulighet for å stille opp så mye, sier en oppriktig Alvefoss.
– Kvalitetsmessig er det på høyde med, og til tider bedre enn kulturskolene. Det er jo ikke mulig å få foreldre til å undervise barn i dans. Det kreves mye av læreren. Ikke bare kunnskap, også mulighet for å vise elevene hvordan det utføres. Det krever mange års erfaring og minst tre års profesjonell utdannelse, påpeker Alvefoss.
– Jeg har nå lagt prissettingen etter Tinn kulturskoles satser, og dermed gått ned på et prisnivå jeg hadde i 2005.
Men siden jeg ikke har tjent nok, og sliter litt med å få såpass mye motgang, har jeg med tungt hjerte gitt fra meg ballettskolen. Det var så mange engasjerte foreldre i Austbygde at jeg spurte om de kunne tenke seg å hjelpe til.
De har da dannet et styre som skal presenteres nå i vår.
Så fra høsten blir Alvedans en frivillig organisasjon, forteller Alvefoss.
Slik håper hun at dansen blir stilt på lik linje med idretten.
Radio Rjukan spør kultursjef Marit Kvitne om hva hun mener om at det er vanskelig
– Det er trist at hun føler at ikke ting har gått like greit for henne på Rjukan enn i bygda. Hva grunnen er til det er vanskelig å si.
Men når det gjelder lokaler på Rjukan så er det vanskelig. Jeg kan ikke svare for de som leier ut privat, men Tinn kommune har stilt opp ved å leie ut Rjukanhuset til en lav pris, selv om dette ikke er egnede lokaler, så er det det de eneste utleielokaler kommunen har på Rjukan, sier Kvitne.
Når det gjelder idrettshallene så er der sprengt kapasitet og de er forbeholdt organiserte frivillige idrettslag. Dette er idretter som ikke kan bruke andre lokaler, sier Kvitne.
– Om Alvefoss mener at det å bli en frivillig organisasjon vil gjøre ting lettere for Alvedans så er ingen ting bedre enn det. Det er viktig å ha varierte fritidstilbud for barn og unge i kommunen, og slike tilbud vil vi gjerne ha, mener Kvitne.