I slutten av januar fikk Tinn Skiskytterlag Sam Eydes Idrettsfonds pris på 21.000 kroner. Det er imidlertid bare som småpenger å regne for det som har skjedd av et idrettseventyr på Myrefit.
Lederen av Tinn Skiskytterlag, Hans Røysland, er enig i et at der litt av et eventyr.
– Mange vil nok si det. Det er jo skjedd endel her. Det er investert ca. 13 millioner kroner de siste 3-4 åra, sier Røysland. 3 av disse millionene har gått til bygging av skiskytteranlegget, og 1500 dugnadstimer.
Totalt er det godt over 7.500 dugnadstimer som er gått med på å lage anlegget på Myrefit de siste åra.
Resten er til den spektakulære Tinnløypa, klubbhus og anlegg rundt motorsportsarenaen.
her ligger det slik til at det ikke forstyrrer annet enn en og annen elg og rev, i et naturskjønt område i 550 meters snøsikker høyde.
Tinn Skiskytterlag ble stiftet ifjor etter at det ble klart at det flotte anlegget på Myrefit i Husvolldalen der det er både motorsportsenter og starten på tinnløypa, også skulle få et av Norges beste elektroniske skiskytteranlegg.
Nå ligger det 20 elektroniske skyteskiver i anlegget på standplass som ligger fint i terrenget like ved starten på Tinnløypa, der det også er bygget kombinert varmestue, garasje og klubbhus for 3-4 millioner som en del av anlegget. Det er Tinn Skiskytterlag, Tinn Snøskuterklubb og Tinn IL som felles drar nytte av anlegget.
Og det er jo blitt et imponerende anlegg, der det er lagt stein på stein i prosessen for å sikre topp forhold for alle interesserte utøvere i Tinn, takket være velvillige grunneiere, statlige spillemidler, kommune og ikke minst en stor gjeng ildsjeler!
Radio Rjukan har tatt turen for å se på en "tirsdagstrening" på skiskytterarenaen i regi av skiskytterlaget, med påfølgende "tirsdagrenn" i langrenn i regi av Tinn IL.
– Vi får se hvor mange som kommer på trening idag, sier Røysland, og ser opp på et vær som ser ut til å være av den svært ustadige sorten. Og det skal seinere vise seg å ikke være ubegrunna.
– Vi håper mange kommer, men det er vanlig tirsdagstrening, og oppslutninga er bra. Det er 12 som trener fast, så får vi se. det begynner klokka 17.30. I tillegg har Tinn IL sitt tradisjonelle tirsdagsrenn gjennom 45 år her oppe nå fra klokka 18. Skiskytterne er med på det etterpå, og da er det tidtagning, forteller Røysland.
Og denne tirsdagen er det vanskelige skyteforhold, og bygevær. Det veksler med vind, regn og snø.
– Regner med mye bom idag, sier Røysland.
Og inn valser de, alle sammen. det ser ut som flere enn 12, men så er foreldre med.
Og samtidig dukker det opp en masse skiløpere som også forbereder seg til skirennet klokka 18.
Det formelig begynner å mysse av små og store rundt over det hele på Myrefit. utenfor klubbhuset ligger det minst 50 ski-par med staver.
– Ja, det er litt av et anlegg det her, 4 kilometer opp i Husvolldalen fra Atrå. er det Myrefit det heter nå?
– Ja, det er kanskje det? Jeg er ikke helt sikker. det har skifta navn flere ganger mens vi har holdt på her, sier Røysland, som fortsatt kaller det Myrefykjån.
Men det må han nok gi seg med. for de ter nå offisielt at navnet på området skal bli Myrefit. Ut med Myrefiken og Myrefykjån. Norges Kartverk har satt navnet til Myrefit.
Lysløypa har spesial LED-konkurransebelysning, kun 100 W LED-pærer. Bortimot 100 energiøkonomiske lamper, og anlegget slår av lyset selv med tidsbryteren klokken 22.
Tinn Skiskytterlag ble altså stiftet for litt over ett år siden, og på høsten gjennomførte 12 unge skiskyttere skiskytterskolen sammen med Heddal IL.
Sist søndag hadde Tinn seks deltakere i sving i KM i Fellesstart i Fyresdal.
Kommende lørdag stiller minst 10 skiskyttere fra Tinn til årets sesongavslutningsrenn, i kretsmesterskapet i Rauland.
Ved standplass på Myrefit har man begynt med en gjennomgang av sikkerhetsreglene. de tas nøye hver gang.
– Husk at dere skal aldri la våpenet sikte mot noen. Fyll opp to magasiner… Og mye mer. De unge lytter utålmodig, og vil gjerne fort igang.
Deretter er det innskyting. Med litt hjelp av voksne greide alle å finne sentrumstreff til tross for det begynnende uværet.
Vi finner én av utøverne, den eneste fra Rjukan, skal det vise seg, Jonas Bråthen.
– Jeg synes det er gøy. Det var noe nytt som jeg ikke hadde hørt om, og så viste dert seg at det var gøy, sier Jonas, som hadde sett skiskyting på TV før han selv fikk prøve.
– Jeg gikk på ski fra før, og det er ikke vanskelig, hevder han.
– Det er en egen pusteteknikk, det å holde pusten, skyte, og trekke pusten igjen mellom hvert skudd, forklarer han.
Han har foreløpig ikke kamerater med her.
– Jeg er eneste fra Rjukan her. Satser på flere etterhvert, sier Jonas, og forteller at han er her hver tirsdag.
Og han viser i innskytinga at dette kan han. Blink på alle skudd, og en midt i sentrum, til tross for vinden.
– Ja, ikke så verst.
Så starter treningsrennet startet, med en fellesstart, der iveren er stor. Det er minst tre som tjuvstarter.
Nå er det tre runder i løypa avbrutt av to skytinger.
Det er liggende skyting som gjelder for de unge.
– Stående skyting er først fra 17 år, forklarer Røysland, og forteller noe vi ikke skjønner så mye av om at det er reim fra 13 år. men vi ser det blir lagt ned matter og en liten bukk og legge rifla på, og det er satt opp elektroniske skjermer for hver skytter. Ingen i skikretsen, som består av Vestfold og Telemark, og heller ikke i nabokretsene har maken.
– De har 5 elektroniske skiver på Geilo, veit jeg, sier røysland, som har stått bak søknader i øst og vest for å få det til. Spillemiddel-hai er han humoristisk kalt på folkemunne i Tinn kommune den siste tida, noe Røysland humrer godt av.
– Det er blitt et veldig godt system for klubber som vil noe, sier Røysland, og forteller videre om skiskyting
– Du ser veldig godt treffpunktet med elektroniske skiver, og slipper papir, pappskilt og lapper. Skiva blir hvit ved treff, men du hører ingen metallklipping når skiva går ned, sier røysland, og minner oss om hvordan lyden var på skiskyting på Tv før, med fem raske metall-kling etter god skyting.
– Det er bare å ta kontakt og melde seg på, sier Røysland.
– Vi er åpne for alle. et åpent idrettslag der alle er hjertelig velkomne, med minstesatsen som medlemskontingent.
Men vi må nok innføre litt treningsavgift. Skiskyting er ikke billig idrett, selv om vi får sponsa ammunisjon og har fått tak i midler til våpeninnkjøp. Men det koster jo litt, innrømmer Røysland. Nå rår klubben over 12 våpen.
– Det er jo forhold som på Gaustablikk her!?
– Ja, det er ganske snøsikkert her på 550 meter, i innløpet på Husvolldalen kommer det ofte snø, men vi har jo opplevd at det har vært snøfattig i vinter vi også, men nå er det fine forhold, sier Røysland.
I mellomtida har vært skiftet fra overskyet og grått, snøvær, klart med sol, og til kuling og full snøstorm der det snør vannrett.
Men det setter ikke ut unge herr Jonas Bråthen. I snøstormen skjøt han feilfritt i begge skytinger under fabelaktig vanskelige forhold, med minimal sikt på liggende, med 4 centimeter store blinker på 50 meters avstand.
– Ja, det er imponerende, sier Røysland.
– Dette er vanskelig! Så du kan prøve sjøl etterpå! Imponerende, og det ser vi at det er store fremganger bare på denne korte sesongen. Vi har kommet godt igang, og de unge lærer fort, sier Røysland.
lade opp og to magasiner hver 3 runde og 2 skytinger.
Så er det en bitteliten pause på det nye klubbhuset, der det ligger et vaffelberg og en stor kjele pølser er klar til å fortæres.
– Går det virkelig så mye? spør Radio Rjukan.
– Ja, vi håper og tror da det, sier Mimmi Skårberg fra Tinn IL som er en av fire som står på kjøkkenet og selger.
– Vi håper på god oppslutning idag også. Så det går nok unna.
Hun regner med at det er rundt 30-40 som deltar i skirennet i tillegg til skiskytterne og så er det foreldrene i tillegg.
I Atrå er det opptil 100 som deltar i tirsdagsrennet, som altså er en 45-årig tradisjon. Men når det blir lite snø i Atrå, flyttes rennet til Myrefit. Slik blir det resten av sesongen.
Det er Tinn Il som står for kiosken, og tjener pengene på den. Det blir ikke lite, kan vi fortelle!
Så begynner Radio Rjukan å slite med vått kamerautstyr, som, liker svært dårlig å komme inn i varmen. Men noen bilder blir det da.
Da er Radio Rjukans forblåste tur til Myrefit over, men vi låner en passus fra lørdagens RA, siden RAs redaktør også var tilstede i vinden. RA har etterpå fått Håkon Engstu, leder Telemark og Vestfold Skiskytterkrets i tale.
– Tinn Skiskytterlag er et viktig tilskudd til Telemark og Vestfold Skiskytterkrets og favner geografisk over et område som vi tidligere ikke har fått dekket godt nok. Vi håper jo at laget kan rekruttere også fra Rjukan i tillegg til Atrå og Austbygde, sier Engstu til RA.
Han mener skiskytteranlegget i Atrå vil bli viktig for kretsen i og med en plassering i et relativt snøsikkert område.
– Anlegget er det eneste i kretsen med moderne, elektroniske skiver. Hans Røysland og andre ressurspersoner i Tinn har gjort en fantastisk jobb med å først skaffe til veie midler for så å opprette dette flotte anlegget, sier lederen av Telemark og Vestfold Skiskytterkrets (TVSSK).
– Gledelig også at klubben nå allerede har flere yngre løpere til start på renn i TVSSK og dette gir Tinn et godt tilskudd til aktivitetstilbudet til barn og unge i lokalsamfunnet avslutter Håkon Engstu, som regner med å se mange fra Tinn på resultatlista i skiskyting i framtida.
Se flere bilder i bildegalleriet nedenfor
Linker:
Tinn Skiskytterlag på facebook
Sak fra av Tinn Skiskytterlag fikk Sam Eydes Idrettsfonds pris
RAs sak fra Skiskytteranlegget (Bak betalingsmur)