Det blåser en varm medvind over den norske fjellheimen, og medvinden er størst for de som driver med fritidsboligutvikling i Tinn og på Gaustablikk, viser en rapport basert på ny offisiell norsk hyttestatistikk for 2016.
Prisene for fritidsboliger på fjellet har steget 5,5 prosent det siste året, og den typiske fjellhytta koster 1,7 millioner kroner, viser en rapport fra Eiendom Norge.
Det øverste illustrasjonsbildet er fra en hytte til salgs på finn.no
Statistikken som viser at Tinn er den fjerde dyreste hyttekommunen i Norge nå, viser også at Tinn øker mest i pris.
Tinn (med Gaustablikk) og Sirdal (Sirdalsheiane) har opplevd en vekst i medianprisen på 24 prosent, siste år, og troner på toppen i prisvekst, mens nummer tre på lista er også i Tinns umiddelbare nærhet, Nes med Nesbyen.
Økningen er utifra alle hyttesalg, og utgjør gjennomsnittlig prisøkning, eller medianverdi.
Vi har hentet illustrasjonsbildene fra en annonse på en hytte i Brendstaultunet hyttefelt
Gaustablikk sett for seg i Tinn har en enda større prisvekst enn Tinn sett for seg.
Undersøkelsen viser videre at fjellhytter ved langrennsløyper har steget 4,0 prosent det siste året, mens fjellhytter ved alpinanlegg har klatret 6,3 prosent i pris.
Fra og med februar 2016 til og med januar 2017 ble 3.463 fjellhytter solgt i Norge. Dette er 13 prosent flere enn i foregående 12-månedersperiode – og hele 56 prosent flere enn i 2013/14.
Medianprisen på 3,25 millioner kroner i Flå er opp over 21 prosent fra foregående 12-månedersperiode, mens 2,99 millioner kroner i Øyer (Hafjell) tilsvarer et nesten 11 prosent fall der.
Her er bildet hentet fra en finn.no-annonse for Gaustatoppen Logde.
Målt i antall omsetninger, er Trysil fortsatt den mest aktive kommunen, med 203 i perioden, men her er det ingen prisvekst siste år. Nærmest kommer Ringsaker (Sjusjøen) og Krødsherad/Sigdal (Norefjell) med hhv. 165 og 140 salg.
– Hyttemeglerne har det siste året gitt tilbakemelding om høy aktivitet og stor etterspørsel etter fjellhytter. Vi forventer at den positive trenden i markedet vil fortsette utover vinteren. Den store økningen i antall omsetninger de siste årene vitner om et sterkt marked for fritidsboliger på fjellet. For landet samlet har det neppe tidligere vært solgt flere fritidsboliger på fjellet enn de siste 12 månedene, sier Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer i en kommentar til Hegnar.no.
Gjennomsnittlig salgstid (fra første gang hytta ble annonsert) har det siste året sunket fra 113 til 107 dager.
De raskeste salgene skjer i Vestre Slidre (44 dager). Nærmest kommer Øystre Slidre (Beitostølen) med 49 dager og Ringsaker (Sjusjøen) med 61 dager.
Tregest går det i Hemsedal og Bykle (Hovden), med hhv. 250 og 215 dager.
– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet. Gjennomsnittlig salgstid har gått noe ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier Dreyer.
Fritidsboliger på fjellet ble i perioden februar 2013-januar 2014 solgt i snitt 4,3 prosent under prisantydning.
Siden har trenden vært fallende, og i perioden februar 2016-januar 2017 ble fjellhytter solgt i snitt 0,9 prosent under antydning.
– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydningen, noe som er normalt i hyttemarkedet. Det er fortsatt mye å velge i blant fritidsboliger på fjellet, men kjøperne er vesentlig mer aktive enn for bare få år siden, avslutter Dreyer i intervjuet med Hagnar.no.