NIA-direktør Runar Lia har som mål å etablere to verdensarvsentre, en avdeling på Rjukan og en avdeling på Notodden med to nye årsverk begge steder.
– Så fort autorisasjonen er gitt er det bare å kjøre på med rekrutteringen av fire årsverk til verdensarvsenter, sier direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum til Telen.
Pengene er bevilget, fra staten og Stortinget og fra de tre kommunene og fylkeskommunen som er berørt. Nå gjenstår bare autorisasjonen fra Miljødirektoratet før staten utbetaler sine penger.
Ansettelse av folk til i alt fire årsverk, to på Verdensarvsenteret avd. Notodden på Lysbuen vil bli etablert og to på Verdensarvsenteret avd. Rjukan vil etableres på Vemork.
Målet er å få til dette med åpning av de to verdensarvsenteravdelingene allerede i juni i år.
– Et hårete mål, ja. Men vi har et håp og en ambisjon om å få det til. Vi må jo ha noe å vise til for sesongen 2017 også. Det er jo derfor vi også har jobba for at disse sentrene skal integreres i det etablerte museet. Der er infrastrukturen allerede på plass. Vi kommer så mye kjappere på. Også fordi svært mye av det vi i NIA formidler, både på Notodden og på Rjukan, jo nettopp er verdensarv, sier NIA-direktøren til Telen.
Stortinget bevilget altså penger til to verdensarvsentre i Norge over statsbudsjettet for 2017. Og ifølge Lia blir det blir Notodden/Rjukan og Røros.
Underveis i de store lokale diskusjonene lokalt i Notodden om lokalisering våren 2016, lå det i korta at det bare ville bli ett – og at Røros lå først i løypa. Departement og storting føyde altså til Notodden/Rjukan.
– Ja. Vi var jo svært aktive i å følge opp dette. Verdensarvrådet fattet et klokt vedtak i april om å søke om å få et sånt senter, og det ble fulgt opp av kommunene og fylkeskommunene om at dette vil de ha. Vedtaket i verdensarvrådet førte til at både Tinn, Vinje og Notodden kommune, samt fylkeskommunen, bevilget penger til driften. At den lokale delen av dette kom på plass så fort, ga signaler om at dette er sterkt ønsket lokalt, oppsummerer Lia.
Fire nye årsverk vil da bli ansatt i Verdensarven.
– I utgangspunktet ser vi for oss både pedagog, historikere og formidlere her. Og en som er sterkt knytta til digital formidling. Vi erkjenner at digitale flater blir viktige, sier Lia.