Krossobanen har hatt brukerundersøkelse

Radio Rjukan17. juli 20256min
ida Notvik2

Spørreundersøkelsen ble gjennomført av Krossobanen AS i februar, henvendt til brukere og interesserte gjennom Facebook. Den gir verdifull innsikt i hva publikum ønsker seg når den taubanen igjen åpner etter restaurering. Selv om undersøkelsen primært har nådd en spesifikk demografi, tegner resultatene et tydelig bilde av forventninger til tilgjengelighet, opplevelser og en fremtidsrettet drift.

Ida Notvik, daglig leder i Krossobanen, presenterte funnene fra undersøkelsen i forrige ukes folkemøte i Rjukan kino. Hun understreket at selv om Facebook-plattformen har sine begrensninger for å nå alle aldersgrupper, gir resultatene et viktig datagrunnlag for videre planlegging.

– Undersøkelsen gir et datagrunnlag som kan brukes til å forstå hva brukerne verdsetter, hvilke utfordringer de opplever, og hva som kan forbedres, forklarte Notvik.

Totalt 328 personer svarte på undersøkelsen, hvor aldersgruppen 51-60 år utgjorde den største andelen (111 personer), etterfulgt av 41-50 år (77 personer).

– Dette indikerer en sterk representasjon av etablert voksne, ofte med hytte eller sterk lokal tilknytning. Deltakelsen blant unge under 30 år var derimot svært lav (kun 25 personer), noe som peker på et behov for å justere kommunikasjonsstrategien for å nå disse målgruppene i fremtiden, sa Notvik.

Undersøkelsen viste også en klar lokal forankring, med Tinn kommune som den suverent største bostedsgruppen blant respondentene (over 130 personer). Oslo plasserte seg som nummer to, foran en rekke østlandbyer. Når det gjelder reisefølge, oppfattes Krossobanen i stor grad som en familieaktivitet, der 85% oppgir at de reiser med familie, mens 47% reiser med venner, og 21% alene.

– Et sterkt ønske om et helårstilbud fremkom tydelig i undersøkelsen, der hele 65% av respondentene uttrykte et ønske om å besøke Krossobanen året rundt, ikke bare sesongbasert. Dette understreker potensialet for å utvikle Krossobanen til en helårsdestinasjon, sa Notvik.

– De viktigste motivasjonsfaktorene for et besøk er naturopplevelser og utsikt, tur- og sykkelmuligheter, samt et enkelt og smidig billett- og bookingsystem.

– Et godt mat- og serveringstilbud på toppen ble også vurdert som viktig eller svært viktig av hele 73% av respondentene. Ønskene knyttet til servering dreier seg primært om tilgjengelighet, pris og tradisjonell mat, heller enn gourmetopplevelser, sa hun.

Når det gjelder pris og betalingsvilje, indikerte 54% at de ville betale mellom 300-349 kroner for en tur-returbillett (dette var for ordens skyld også laveste svaralternativ i undersøkelsen), med et markant fall i betalingsviljen over 350 kroner. Forslag om årskort, klippekort, familierabatter og lokalpriser ble også fremlagt som forslag fra mange respondenter.

– Tilgjengelig parkering blir ansett som svært viktig av 74% av respondentene, og nesten 9 av 10 mente parkering var viktig eller svært viktig. Dette viser at god parkeringsløsning er en avgjørende faktor som må tas på alvor i den videre planleggingen, sa Notvik.

– Når det gjelder aktivitetsinteresser, troner fjelltur og vandring øverst med 87%, etterfulgt av stillhet og naturopplevelser (61%) og langrenn/skitur (50%). Dette bekrefter at natur og friluftsliv er kjerneproduktet til Krossobanen. Interesse for pakkeløsninger som inkluderer mat, transport og aktiviteter var jevnt fordelt, der nesten halvparten (46%) svarte ja, noe som gir et potensial for videre utvikling av samlede opplevelser.

Hele 96% av de som svarte på undersøkelsen hadde besøkt Krossobanen tidligere, noe som vitner om en sterk lojalitet til attraksjonen. I det åpne feltet for egne tanker og forslag kom det frem et betydelig engasjement. Hytteeierne ga tydelig uttrykk for sitt engasjement og etterlyste egne ordninger for transport og tilgang. Samtidig ble det uttrykt en viss frustrasjon over tidligere forvaltning og mangel på involvering i beslutningsprosesser.

Kritikk ble rettet mot høye priser, spesielt sett fra barnefamiliers og fastboendes perspektiv. Flere pekte også på behovet for bedre tilgjengelighet, mer forutsigbar drift og økt sikkerhet. Konstruktive forslag inkluderte utvidede åpningstider, mulighet for utstyrstransport og bedre samarbeid med aktører som DNT og klatreparken for å skape en mer helhetlig opplevelse.

– Disse innspillene er avgjørende for å forme både driftsmodell og fremtidig tilbud, sa Notvik, som understreket at målet nå er å etablere en profesjonell drift som leverer kvalitet, sikkerhet og forutsigbarhet på en lønnsom måte, og at Krossobanen ikke skal drives på dugnad i fremtiden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia