Den største Hollywood-stjerne av alle på den tida, Kirk Douglas, ble født i Amsterdam, New York 9. desember 1916, og lever fortsatt i beste velgående. Han feirer idag sin 100-årsdag med familien, som jo består av ikke mindre kjente Catherine Zeta Jones og hans sønn, kjekkasen Michael Douglas. Sistnevnte gjorde også bravader på Rjukan, og det er minst fire som har hevdet de var den han hadde et forhold til, mens han var her og fulgte sin fars filminnspilling, og var ennå ikke filmskuespiller.
The Heroes of Telemark, eller Helter i Telemark, var en enorm produksjon da Benton Films med regissør Anthony Mann inntok Rjukan tidlig på året 1963. Michael Douglas var regissøren personlige assistent, og fikk vel for alvor smaken på filmlivet mens han var på Rjukan.
– den største produksjonen siden Laurence of Arabia, sier Michael Douglas i et intervju med NRK, og forteller at det er et tusentalls personer involvert, og bare 120 fra filmselskapet basert i London.
Men han ble kanskje avgjørende inspirert, for hans første rolle var i farens påfølgende film til Helter i Telemark1966, i "Cast a giant shadow" (på norsk "Kast en lang skygge") der hans far også spilte i hovedrollen.
Men den gang dreide det seg naturligvis først og fremst om stjernene Kirk Douglas, Richard Harris og Ulla Jacobsson.
Det var en av tidenes dyreste filmproduksjoner som kom, med det som i dagens kroneverdi hadde vært et milliardbudsjett. Og det viste seg også at det ble Benton Films undergang, for filmen klarte ikke å spille inn det enorme budsjettet, til tross for at filmen fikk god oppmerksomhet verden over.
i Norge og på Rjukan var det nok en av de største kulturelle begivenheter som skjedde i det forrige århundre, dømt i oppmerksomhet utenfra.
Rjukan ble satt på hodet i flere uker, torget ble bygget om til nazi-bastion og det var mange på Rjukan som fikk både oppdrag og statistjobber.
Verst var det imidlertid at filminnspillingen hadde brukt noen store lyskastere i Rjukan kirke, etter scenene der Kirk Douglas er i kirken. Det endte med brann på natta, og alt innvendig i ærverdige Rjukan kirke, innviet i 1915, brant fullstendig opp.
Det hadde opprinnelig tatt fyr på galleriet på kvelden, og man trodde at brannen var slukket, men den blusset opp igjen etter at brannvesenet dro, og alt brennbart materiale i kirken brant, slik at bare murene stod igjen.
Filmen fikk norsk gallapremiere 11. desember 1965, og norsk premiere andre steder, deriblant Rjukan, dagen etter, og folk i tinn gikk naturligvis mann av huse. Det var ikke få som gikk og så den flere ganger. Men mange var riktignok skuffet over at det var "Hollywood-jukset" så mye i historien.
Her var det ikke så nøye med historiske nøyaktigheter, og Kirk Douglas var en lang rekke sabotører i én.
Han ledet aksjonen som en annen Joakim Rønneberg, og heiv seg av bussen i fart i bakkene på Rjukan som Claus Helberg, noe som egentlig skjedde, men da i Lier etter at han var pågrepet.
Og hans kjæresterier med Ulla Jacobsson var det også mange som synes var noe stort tull.
Filmen var langt unna den fransk norske semi-dokumentaristiske 1948-filmen Kampen om Tungtvannet.
Her er et filmlipp fra NRKs arkiver fra Heroes of Telemark, med intervjuer med Michael Douglas, Kirk Douglas, Ulla Jacobsson, Ben Joseph og Knut Haukelid.
Og her er et klipp om en Musical som ble laget året etter.
Morsom sak på nrk.no om "Da Hollywood inntok Rjukan", som også inneholder flere historiske filmklipp.
Filmen hadde verdenspremiere i London 23. november 1965 og Norges-premiere på Colosseum kino i Oslo 11. desember 1965, og dagen etter fikk man se filmen på Verdensteatret Rjukan Kino.
Og hvis du aldri har fått sett fillmen, så ligger den faktisk ute i sin helhet på youtube: