Atle Grønn er kjent for sine ferdigheter innen sjakk og som NRK-reporter fra sjakkmesterskap på TV, lørdag kommer han til Rjukan for å holde foredrag om Ukraina. Det skjer på invitasjon fra Tinn SV, som ønsker alle som vil velkommen til et foredrag midt på dagen – åpent for alle med andre ord.
– Ja, denne gangen handler det ikke om sjakk, men om noe som har opptatt meg veldig de siste to årene, nemlig Ukraina. Krigen og Russlands angrep på Ukraina har gjort et dypt inntrykk på meg, både som person og som akademiker. Jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i Ukrainas situasjon, historie og språk.
Grønn er ikke bare stormester i sjakk, men er språkprofessor med lang bakgrunn innen russisk språk og kultur. Han kan også russisk, og det har også gjort det enkelt å lære seg ukrainsk, selv om det også er store ulikheter.
– Jeg har de siste 35 årene av livet mitt, omtrent siden 1990, drevet med kombinasjonen sjakk og russisk. Og da denne fullskalakrigen kom i 2022, altså Russlands angrep Ukraina for fullt, det var jo for hele verden et sjokk, og jeg bestemte meg for å sette meg inn i Ukrainas situasjon, ukrainsk historie, men også lære meg ukrainsk språk.
– En ting er at jeg driver ukrainsk-undervisning i Oslo, men jeg reiser også rundt og snakker om Ukraina og prøver å fortelle om ukrainsk historie og kultur, og ukrainsk egenart, kontra det russiske.
– Men da er du den rette å spørre om hva som er forskjellene mellom ukrainsk og russisk?
– Det er mest på ordforrådet, så grammatikken er ganske lik. Så jeg kan alle, kunne på så vidt all ukrainsk grammatikk omtrent før jeg hadde begynt å lære meg språket. Jeg kunne bare bruke den russiske grammatikken. Men i ordforrådet så er det ca. 40 prosent av ordene som er forskjellige. Så det er jo tusenvis av ord som må læres, men når man kan grammatikken og skjønner systemet og er lingvist, en språkforsker som jeg er, så med en del arbeid, så er det overkommelig.
– Men krigen er jo forferdelig, men akkurat det å lære et nytt språk og en ny kultur har jo vært veldig givende for meg personlig, spesielt nå. Jeg har så glede av ukrainsk, og det jeg prøver nå er å formidle litt den gleden over å forstå Ukraina og forstå ukrainsk språk.
– Vi vet ganske mye om Russland i Norge, men vi visste veldig lite om Ukraina. Og nå er det er jo nesten 2 prosent av befolkningen i Norge som er ukrainere, så det er jo mange flere ukrainere i Norge nå enn det er russere.
– Du var vel ikke da blant de som jublet over at Trump ble valgt?
– Det var vel ikke mange i Norge som var begeistret for det, men våre liv går kanskje videre men det er klart for Ukraina så er det en katastrofe. Det beste man kan si om det er jo at det er masse usikkerhet og siden det er så mye usikkerhet så vet man ikke helt hva som skjer, men alt det Trump sier han vil gjøre viser at han overhodet ikke skjønner noe av det som foregår i Ukraina.
– Det er ganske surrealistisk at det er folk med så lavt kunnskapsnivå som får så mye å si for verden. Det er forferdelig. Hele den gjengen med disse lojale trumpistene har null forståelse for krigen i Ukraina, så de aner ikke hva de snakker om.
– Vi har nylig byttet navn på hvordan vi uttaler de ukrainske byene. Kan du si litt om det?
– Det er jo det vi kaller en sånn transkripsjon, fordi de bruker et annet alfabet enn vårt. De bruker det kyrilliske alfabetet, så vi må omskrive hver bokstav til det latinske alfabetet som vi bruker i Norge. Og tidligere så har man omskrevet ukrainske navn via russisk, men det er egentlig litt meningsløst, fordi det er jo ukrainske navn, så hvorfor ikke omskrive dem via ukrainsk?
Leder i Tinn SV Åshild Langeland forteller at de så at Atle Grønn holdt foredraget i Lunde Filmklubb, og syntes det hørtes interessant ut, og siden Atle har familie i Tinn (søsteren er Jenny Grønn, med sin familie) så tenkte de at de skulle lokke ham opp til Rjukan.
– Det er jo en sak som vi tror at det kan være interessant for flere her i Tinn. Atle skal ikke ha noe honorar stiller gratis, og vi i SV pleier jo ikke å ta inngangspenger, men vi tenkte å ta en hundrelapp der alt går rett til innsamling til Ukraina. Og ønsker man å gi noe mer har man muligheten også til det, men det kommer til å bli sagt litt fra scenen når vi er på arrangementet.
– Vi jobber med å få med noen av våre lokale ukrainere også for å bli med. Han er jo professor i både det ene og det andre så jeg gleder meg veldig til høre mer fra han, og jeg tror jeg blir veldig gøy.
– Hvem er det du vil skal komme til Saaheim Folkets hus midt på en lørdag?
– Det er da åpent for alle, og om du er interessert i Ukraina, har hørt om Ukraina, og alt, og bare for å treffe Atle Grønn: Jeg tror dette passer for de fleste i de fleste aldre. Det blir ikke tid til sjakk, men gode kaker skal det bli!
Arrangementsfakta:
Om Ukraina for Ukraina
Lørdag 23. november kl 14.00
Saaheim Folkets Hus
Inngang: kr. 100,- som går til ukraina.
Arr: Tinn SV