Det blir som vanlig en aktiv høstferie på Norsk Industriarbeidermuseum med en rekke aktiviteter i de to høstferieukene vi står foran.
– NIA har aktiviteter på museet, og på Vemork alle dager i høstferien, slik at du kan oppleve aktiviteter for store og små. I høstferien så kan du bli med på skattejakt for barn i åpningstiden. NIA har jo veldig mange gamle bilder, og det er plukket ut en god del bilder som man kan på en måte jakte på i Vemork, gamle kraftstasjon. Og så kan man få et av de bildene med seg hjem til minne, forteller Rita Engedalen.
– Man kan også oppleve å være med Sam og Sara. Det er en jakt hvor det er QR-koder som skannes. Et opplegg for barn med Øysteins blyant, som da kan løses med figurene Sam og Sara, noe som vil engasjere de yngste besøkende på Vemork, forteller hun.
– Og så kan man jo oppleve utstillingene på Vemork og gå guidet tur i Sabotørstien med besøk i tungtvannskjelleren etterpå. Så det er mye spennende man kan oppleve for store og små. Og så holder også Café Vemork åpent, så man kan nyte utsikten og kose seg der.
– Og så er det jo litt spesielt med M/F Storegut som også skal gå i høstferien, hvor man kan oppleve å bli med på en høsttur mandag 7. oktober. Den varer cirka to timer.
Høstferien er viktig for Norsk Industriarbeidermuseum, ikke minst på Vemork, men også på Notodden.
– Både på Vemork og Notodden satser vi på mye besøk i høstferieukene, så er alle veldig hjertelig velkommen til oss i høstferien. Jeg kan også fortelle det at barnefamilier som tar turen til Telemark Kunstmuseum kan oppleve verksted hver dag utenom mandag, hvor man kan utforske sin kreativitet med egne oppgaver, med inspirasjon fra den nye utstillingen «Av jord». Der er våre relasjoner til jord er et viktig tema, og der barn også har vært med å levere jord til utstillingen.
– Og den utstillingen viser jo foto, film, skulpturer, keramikk og installasjoner av seks samtidskunstnere, så det er jo både lærerikt, og interessant om hvordan står det til med jorda vår, og hva slags forhold har vi til den. Denne gruppeutstillingen viser jo kunst som tematiserer matproduksjon, bærekraft og vekst. Og selve greia er jo basisen i Rjukan – Notodden Industriarvs historie. Det handler om matproduksjon og den slags, og kanskje også bærekraft for fremtiden, sier Engedalen.
– Og der er det jo også på verdensarvssenteret også QR-jakt for barn med «Øysteins blyant», som kan løses med figurene Sam og Sara.
– Kunst med kids har vært en suksess, og det er veldig mange som kommer og deltar, og vi har mange gode tilbakemeldinger for det. Det er både gøy og lærerikt. Så det opplever vi som et veldig vellykket prosjekt rettet mot barn fra 5-12 år. Sammen med kunsthåndverker Sigrid Rødli utforskes ulike kunstneriske uttrykksformer. Vi henter inspirasjon fra utstillinger eller uteområdet, avslutter Engedalen.