Det er noen år siden plateartisten og entertaineren Jørn Hoel var «tinndøl» som hytteeier på Brendstaul i Gaustaområdet. Men det gjorde han godt kjent med Rjukan og Tinn, og tinndølene ble kjent med han. Han tilbragte mye tid på hytta, og var stadig rundt om i bybildet. Da husker kanskje også at Jørn ikke bare har matdilla, men at han er en gourmand med stor interesse for å lage og spise mat.
Hoel solgte hytta i 2012, men torsdag 7. november tar Jørn Hole med seg sin matinteresse tilbake til Tinn, for da kommer han til Rjukan Admini Hotel og skal være både kokk og artist.
– Vi kaller det for «Lutefisk for alle – en smak av fremtiden» der Jørn skal kokkelere og så holder han en minikonsert i tillegg, sier Admini-eier Pål Granlund.
– I mange år har lutefisk hatt rykte på seg for å være en rett forbeholdt de eldre generasjoner, men nå ønsker Jørn Hoel å snu dette bildet med en moderne vri på den tradisjonsrike retten, forteller Granlund, som er veldig spent på responsen.
– Jørn er litt av en lutefiskmisjonær. Han lanserer nå lutefiskmiddag som ikke bare treffer de som allerede elsker lutefisk, men også fenger kvinnene og ikke minst ungdommen – en gruppe som tidligere har vært vanskelig å engasjere i lutefiskens verden, sier Pål.
– Og da må jo Jørn samtidig bidra litt musikalsk. Maten og kvelden blir akkompagnert av god drikke og vakker musikk levert av Jørn, som altså er både er kokk og artist for kvelden, sier Granlund som veit at Jørn fortsatt har mange bekjente og venner på Rjukan, og at han håper å møte en del av dem i november.
– Min lutefisk tallerken, ser ut som en fiskerett. Spennende, moderne og smakfull, sier Jørn, som gleder seg til å ta turen tilbake til Rjukan.
– Denne kvelden skal jeg sørge for et nydelig 3-retters måltid. Lutefisk er en del av vår matkultur, men det er viktig at vi klarer å fornye den slik at den appellerer til alle. Vi vil at både kvinner og unge skal føle seg like velkomne rundt lutefiskbordet, sier Jørn Hoel.
– Denne moderniseringen av lutefisktradisjonen viser seg allerede å være en suksess blant ungdommen, noe som lover godt for både rekruttering og videreføring av denne stolte norske mattradisjonen, mener han.
– Vi ser at interessen vokser, spesielt blant unge, og det er utrolig gøy å se hvordan de omfavner denne maten. Gjestene beskriver opplevelsen som en fest for sansene, og det lover godt for lutefiskens fremtid i det norske kjøkken, mener Hoel, som i sin tid på Rjukan også hadde flere sendinger der han presentert sin favorittmusikk, og i tillegg et par kvelder på Radio Rjukan der han snakket og tilberedte mat på hytta.
Den nye lutefiskmiddagen er mer enn bare en middag – det er en festkveld fylt med deilig mat, gode historier, og ikke minst musikk, mer han.
– Hoel sørger for at alle sanser blir tilfredsstilt, og jeg garanterer at når gjestene forlater arrangementet så er både magen mett og hjertet tilfredsstilt og fylt med forventning om neste gang, mener Granlund og forteller at det bare er å bestille plass.