«Quislings siste dager» er høsten første store norske film, og kinosjef Robert Jenbergsen gleder ikke bare tinn-publikummet med førpremiere. Det skjer sågar på det innarbeidede «Vaffel og kino»-konseptet på dagtid, og i tillegg får man sammen med kaffe og vafler høre historiker Tom Nilsen holde et foredrag om Quisling.
– Det bør være attraktivt, og jeg håper på full sal. Billetter kan bestilles på forhånd, og så selger vi også i billettluka før forestilling helt til det ikke er flere å hente. Og for de som ikke kan på onsdag, så har vi ordinær norgespremiere fredag og søndag kveld, sier kinosjef Robert Jenbergsen, vel vitende at krigsfilm går så det uler på Rjukan kino.
Vi møter Norges verdensberyktede landsforræder Vidkun Quisling i hans siste dager for han henrettes for sitt forræderi – der det gjøres unntak fra at Norge har fjernet dødsstraff som avstraffelsesmetode.
En psykologisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil og en mann som ikke angret på sine handlinger.
Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter mannen som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for både sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til, og Norges fem år i krig.. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Filmen er blant blant annet basert på Olsens nedskrevne memoarer.
Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred?
Er landsforræderen med storhetstanker om seg selv og sin misjon, i stand til å angre?