Diektør Ved Sykehuset Telemark HF Bess Frøyshov går på dagen fra jobben som direktør. Etter det lukkede styremøtet onsdag, boblet spekulasjoner etter at det ble klart at styret ikke var fornøyd med utviklingen i det kriserammede helseforetaket.
Ifølge en pressemelding som Frøyshov har sendt ut gjennom sykehusets kommunikasjonssjef, skal det være krevende samarbeidsforhold med styrets leder over tid, som er årsaken til at hun går av.
– Forskjellig syn på hvilke oppgaver og prioriteringer som er nødvendige for god utvikling av sykehuset er bakgrunnen for at jeg velger å fratre min stilling som administrerende direktør, sier hun i pressemeldingen, som kommer halvannet døgn etter det lukkede evalueringsmøtet i Sykehuset Telemark, der styreleder ikke har ønsket å kommentere hva de snakket om. Ting kan tyde på at styret har vært svært misfornøyde med den siste månedens fordobling av innsparingsbehovet for kommende budsjettår.
Helt siden Bess Frøyshov annonserte at hun ville legge ned Rjukan og Kragerø sykehus for å spare penger, og spesielt etter at hun forsøkte å kjøre bilen sin sammen med klinikksjef Frank Hvål gjennom en folkemengde på 4000 mennesker foran Rjukan Sykehus, og etterpå kalte befolkningen i Tinn for mobb.
Derfor er det nok stor glede i Tinn over at Frøyshov nå tar hatten sin og går, etter at det tidlig var klart at hun var satt på jobben med å få lagt ned lokalsykehusene i Telemark. Frøyshov vil nok fortsette å være en folkefiende i Tinn til evig tid.
At Sykehuset Telemark siden nedleggelsen av lokalsykehusene bare har gått stadig økonomisk dårligere, vil ikke rette opp Frøyshovs ettermæle som sjef i STHF.
Frøyshov har hatt en lønn på 1,4 millioner i året pluss godtgjørelser, men hun ikke har hatt en heldig hånd om den økonomiske driften av foretaket. Den planlagte sengebygget er ikke i nærheten av å være finansiert, og heller ikke den vedtatte kreftavdelingen som man jobbet så hardt for å få støtte for i Helse SørØst set ut til å være realistisk å få til. Det finnes ikke økonomi i systemet for å komme igang med den prosessen.
Frøyshovs ettermæle i sykehus-Telemark kommer fort til å være den som kjørte det hele i grøfta. Samtidig har hun likevel opplevd å ha styrets beskyttelse, til tross for adskillige bekymringsmeldinger fra både ansatte, fylkeslege, tillitsvalgte og pasienter.
For øvre Telemark er stemningen i sosiale medier fortsatt at dagens ledelse har vært en katastrofe for helsetilbudet i fylket, og man har ikke sett noe til klinikksjef Per Urdahls lovnader om at man ville gjøre tiltak for å bedre tilliten til Sykehuset Telemark etter nedleggelsen av Rjukan og Kragerø.
I en undersøkelse Radio Rjukan foretok viste at bare 4 prosent av befolkningen fortsatt hadde tillit til tjenestetilbudet i STHF, og hele 92 prosent svarte at de hadde dårligere tillit enn de hadde hatt tidligere.
I avisintervjuer har hun gang på gang fremstilt det som om alt har vært i den skjønneste orden, noe man ikke har funnet belegg for andre steder enn fra styret og henne selv.
Styreleder Tom Jørgensen vil ikke kommentere overfor NRK om han er glad for avgangen til Frøyshov.
– Jeg har ikke lyst til å gå langt inn i denne diskusjonen. Direktøren har valgt å fratre sin stilling, og jeg har ikke tenkt å gå inn i noen polemikk ut over det, sier han.
Frøyshov og Jørgensen har samarbeidet i fire år, og han sier at han ikke har følt at samarbeidet mellom dem har vært problematisk.
– Men det er tydelig at når Frøyshov velger denne utgangen og denne begrunnelsen så har hun følt det på den måten hun gir uttrykk for, sier han.
NRK: Er det ikke riktig det Frøyshov sier om samarbeidsforholdet mellom dere?
– Det har jeg ingen kommentar til.
TA skriver at styret onsdag hadde et evalueringsmøte med sykehusdirektøren, og det er klart at hun da fikk vite at man ikke var fornøyd med jobben som var gjort den siste tiden. På en måned økte det katastrofale underskuddet, og behovet for innsparing neste år ble doblet fra 107 til 200 millioner kroner på 30 dager.
Men Jørgensen vil ikke si til NRK hva som kom ut av evalueringen. Men han understreker at Frøyshov ikke har blitt bedt om gå.
Jørgensen sier han nå vil samle styret for et ekstraordinært møte, for å avklare hvordan prosessen med ansettelse av ny administrerende direktør skal legges opp.
– Det er avgjørende for sykehuset å få kontroll på økonomien for å sikre planlagte og nødvendige investeringer i bygningsmassen, og i det vedtatte strålesenteret.
Gunnar Gausel vil fungere som administrerende direktør i Frøyshov sitt sted inntil videre.
Tillitsvalgt i sykepleierforbundet ved Sykehuset Telemark, Ann Iserid Vik Johansen, sier til NRK at hun synes det er trist at Frøyshov går av, ikke minst på grunn av den økonomiske uroen som man opplever.
Som styremedlem har hun ikke anledning til å si noe om eventuelle samarbeidsproblemer mellom Frøyshov og Jørgensen – fordi det er styreleders jobb å kommentere styresaker, men Johansen sier at sykepleierforbundet har opplevd samarbeidet med sykehusdirektøren som godt, og tror mange ansatte blir overrasket.
– Det er nok mange som synes dette er trist, for Føyshov har vært god for den faglige utviklingen til sykehuset, sier Johansen.