Verdensarvkoordinator Hans Olav Stegarud ble bedt at kommuendirektøen om å kjøre saken da plasseringen av et verdensarvsenter kom opp i formannskapets møte tirsdag. Han har tidligere presentert fire mulige alternativer for kommunestyret, og var klar på at han så Tønnefabrikken som det beste alternativet.
– Som dere alle vet så har Rjukan og Tinn en unik historie og den historien den har fått en verdensvarstatus. Det vi i imidlertid har litt å gå på det er å få synliggjort den både i forhold til blilyst, bolyst og turisme. Vi trenger å skape litt liv og røre i Rjukan by, og så er det slik at i forbindelse med den basisutstillingen som nå er på trappene, så har vi nå den muligheten.
– Det er Norsk industriarbeidermuseum som har verdensarvssenteret og som er på en måte er eier av verdensarvssenteret som skal ha en basisutstilling, men Tinn kommune har da gått aktivt inn for å bidra og hjelpe NIA litt her for å få styre den utviklingen vi trenger i forhold til samarbeid med Riksantikvaren. Det gjelder å få landet hvor kan den basisutstillingen kan monteres og følgelig hvordan det kan være et nytt verdensarvssenter i sentrum. I dag er verdensarvssenteret på Vemork, men dessverre så blir det litt usynlig der oppe. Vi vil ha det i byen, sa Stegarud.24
– Da er forslaget at Tinn kommune vedtar å bruke tønnefabrikken, bygg 282, i Hydroparken som lokalisering av verdensarvutstillingen, oppsummerte ordfører og lurte på om det var noen som ønsket ordet i saken.
Bent Frode Bystrøm (H) mente det var et godt valg.
– Et verdensarvssenter med utstillingen plassert i byen vil øke tilgjengeligheten og være et viktig tilskudd og en sentrumsnær attraksjon. Vi mener lokasjonen tønnefabrikken vil være en god løsning. Vi har selv hatt gleden av å få en titt inn i tønnefabrikken når klima- og miljøministeren var på befaring i vår verdensarv.
– Men vi har et forslag til punkt 2 i forslaget til kommunedirektøren og det er et fellesforslag som lyder som følger:
«Formannskapet ber kommunedirektøren innarbeide kostnadene på samfinansiering med Telemark fylkeskommune, Notodden kommune og Vinje kommune på kroner 1,38 millioner i for anleggingen av utstillingen Vår verdensarv på Rjukan i årsbudsjettet for 2025. Det er et felles forslag fra Tinn Frp, Tinn Senterparti, Tinn SV og Tinn Høyre.
Gjermund Ingolfsland (Frp) støttet saken.
– At det skal sentrumsnært ser vi på som et viktig bidrag inn i sentrumsutviklingen og og synes det er positivt. Det er en positiv tanke og det er bra at verdensarvkoordinatoren vår og andre har fått NIA med på det. Mulig du har sagt noe om det, men er det snakk om å leie bygget eller er det snakk om å kjøpe og er dette en varig sak som skal forandre seg eller er det en enkeltutstilling som skal være et visst tidspunkt?
– Leiekostnader er synliggjort og i denne omgang så er det jo snakk om en langsiktig leieavtale med Rjukan næringspark så er det jo bare å bli enige om prisen. Men og dette er jo en utstilling som skal vare en stund, men på et eller annet tidspunkt så vil den bli på en måte utdatert men det viktige her er å få synliggjort den utstillingen skal jo vise ikke bare Rjukan men også sammen med verdensarv UNESCO på verdensbasis, for å tydeliggjøre verdien av den verdensarven, sa Stegarud.
Så ble Tønnefabrikken enstemmig valgt som Rjukans fremtidige verdensarvsenter.