Tinn har fått et nytt kommunestyre som snart skal i aksjon. De er fra 33 til 80 år, det er tre flere menn enn kvinner, fem pensjonister, og i ett parti kjører alle elbil. Her er mer!
Jan Olaf Opsahl (Ap) (80) er Tinn kommunestyres Grand Old Man, og også den mest erfarne politikeren i det nye kommunestyret. Han har så stor erfaring at han husker hele den 50-årige prosessen med å få laget Rjukanbadet, og krever en sak for seg selv.
Nest eldst er syv år yngre Trygve Lampe (SV) (73), deretter følger Vidar Stang, Magne Jenbergsen og som nummer fem kommer Tinn kommunestyres kommende Grand Old Lady Gro Synnøve Brekka (69), alle Arbeiderpartiet. Men Ap har også de to yngste, Hege Tverberg (33) og kommende ordfører Kathrine Haatvedt (38), sistnevnet var yngst av alle i 2019. Vi sier ikke mer…
Gjennomsnittsalderen i det nye kommunestyret er 53,5 år, ned fra 54,2 år i 2019, og de to nye representantene Siw Hege Langeland (H) og Åsne Barhellestøl (Ap) er i alderen akkurat på det nye snittet. Kvinnene i det nye kommunestyret er i snitt 48,5 år, mennene i snitt 57,4 år. Yngste mann er Espen Faane (H) (39). Ti har felles fødselsår med én annen i kommunestyret, men bare 4 av dem har vært klassekamerater.
Når det gjelder snittalderen i partiene kommer Venstre ut med den yngste, 45 år, mens Høyre-politikerne i snitt er 47 år, er SVerne 52, SP 57, mens Frp og Ap begge kommer ut med de eldste på 58.
Det er 11 kvinner og 14 menn (mot 9-16 i 2019). 6 av de 7 yngste er kvinner. Venstre er eneste parti med flere kvinner enn menn med sin ene. Ellers har Ap, SV og Sp lik fordeling med 4-4, 2-2 og 2-2, mens Høyre er 4-2 i mannlig overtall, og Frp er to menn og ingen kvinner.
Kommunestyret har 12-13 fra Rjukan-representanter og 12-13 fra bygdene, alt etter som man regner på hvor de er oppvokst og hvor de bor. Fem er født utenfor Tinn, men er blitt gode tinndøler. Fem er fra Tinn Austbygd, fire fra Miland og to fra Mæl, mens Hovin og Atrå bare er representert med én representant hver, noe som tilhører sjeldenhetene, men denne fordelingen var tilsvarende i 2019! I tidligere valg har de to bygdene til dels vært overrepresentert.
Sju har dobbelt fornavn, mens fire har dobbelt etternavn, men ingen med bindestrek. Selv om det har stått flere familiemedlemmer på listene, er ingen søsken eller gifte inne, men to har felles etternavn og besteforeldre.
Fem er pensjonister (én mer enn i 2019), med ulik bakgrunn, 10 jobber i stat og kommune, 10 kommer fra privat næringsliv, ellers finner vi en bred samling yrkesgrupper her. Ut rykker baker, advokat, takstmann, bibliotekar og tannlege.
Hvem er representert? Statsansatt, NAV, PP-tjenesten, Veg- og entreprenører, reiseliv, helsevesenet, bankvesenet, kommuneansatte, lærere, en rektor, selvstendig næringsdrivende, elektriker, bedriftseiere, en kokk, regnskapsfører, bonde, jernbaneansatt, offshorearbeider, forsvarsindustri, bussjåfør, drosjesjåfør, bonde, samt ansatte merkantilt og psykiatritjeneste. Du skal leite lenge etter bedre spredning.
Minst to har drevet restaurant, én har jobbet i politiet, én har vært ordfører og en er også fylkespolitiker.
Hva mangler vi? Vi mangler de yngste, ungdom, studenter og butikkfolk. Det nærmeste vi kommer det siste er folk som har jobbet i næringa, som f.eks. Kristine Bols, Bjørn Næset og Siw Hege Langeland.
Mangler vi næringslivsfolk, uføretrygdede og lottomillionærer? Hvem vet!? De som kommer inn må prøve å hensynta alle i Tinn. Og siden fem er pensjonister så er det vel viktig at noen taler de under 20 og 30 sin sak? Mangler vi folk som tenker hvor tøft det er å drive butikkdrift i Rjukan sentrum eller i bygdene i internettets tidsalder? Det får alle sette seg i mente de kommende fire åra.
De mest drevne politikerne er foruten Opsahl, også Vidar Stang, men Kathrine Haatvedt er en av dem når hun går i gang med sin femte kommunestyreperiode, og Jørn Langeland og Bjørn Næset som begge starter sin fjerde. Én av de mest dreven har sittet i kommunestyre i en helt annen landsdel lenger enn han har sittet i Tinn, Trygve Lampe.
12 er debutanter i kommunestyret, mens tre av dem har smakt på å være inne som vara før det ble fast plass. Så vidt vi kan se har tre vært inne i kommunestyret for andre partier; Birkeland (Sp og Høyre), Stang (TPL og Ap) og Opsahl (Høyre og Ap), men det er flere som har vært partiaktive i andre partier enn de nå representerer, uten å ha vært inne på «tinget».
Flere av disse har vært idrettsaktive. Her er det folk som har spilt og ledet fotball, håndball. tennis, volleyball, badminton, og friidrett, og sikkert mer til. Én har sågar fullført et Ironman-konkurranse med 3,8 km svømming, 180 km på sykkel og 42 km løping opp til Gaustatoppen i Norseman Extreme Triathlon!
Flere har vært aktive i kultur, som Marispelets mor Gro Synnøve Brekka, kordirigenten Åsne Barhellestøl, og rockfestivalsjef Gjermund Ingolfsland, singer-songwriter og kunstner Bjørn Sverre Birkeland, og kultur- og sponsoransvarlig i sparebanken Vicky Margetts. Det er minst tre der som er svært ivrige kinogjengere og to har frivillig medarbeiderbakgrunn i Radio Rjukan, og en spiller i korps.
To er personlig ærefulle prisvinnere i Tinn kommune, både kulturpris og frivillighetspris, en har toppjobb i nabokommunen over fjellet, én var en hårsbredd fra å komme inn på Stortinget. Én har hatt spesialavtale med Bache-Gabrielsen om å lage Gaustatoppen XO. Én var den første som fikk Tinn kommunes etablererpris, en har jobbet på Det Kongelge Norske Slott og en har snart jobbet med tre blad Haatvedt i ordførerstolen. Det er kjent at en har hatt både far og bestefar som ordfører, men flere går i sine kommunestyreforfedres fotspor.
Alle (!) fire i ett parti, SV, kjører elbil, én eier veteranbil, én kjører åpen cabriolet, to eier sportsbil, én kjører motorsykkel, minst én er ivrig syklist. Hvor mange som eier hytte, bobil eller campingvogn veit vi ikke, men minst én eier en staul der det lages berømt geitost. Ikke si at det blir fire spennende år med denne gjengen og denne erfaringen!
Fødselsårslista i kommunestyret:
1990: Hege Tverberg (Ap) Rjukan/Austbygde
1985: Kathrine Kvåle Haatvedt (Ap) Rjukan
1984: Espen Faane (H) Rjukan/Miland
1983: Lill Iren Berg (H) Rjukan/Austbygde
1981: Jenni Jasmin Kvaran (SV) Rjukan
1980: Vicky Johnsen Margetts (SV) Austbygde
1978: Kristine Bols (V) Miland/Rjukan
1977: Annbjørn Lurås (Sp) Austbygde
1974: Jørn Langeland (SV) Rjukan
1974: Herbjørn Bakka (H) Hovin
1973: Tommy Storøygard (H) Rjukan
1971: Bjørn Næset (Ap) Rjukan/Miland
1971: Bent Frode Bystrøm (H) Rjukan
1970: Åsne Barhellestøl (Ap) Rjukan
1970: Siw Hege Langeland (H) Rjukan
1967: Gjermund Ingolfsland (Frp) Rjukan/Mæl
1967: Barbro Stordalen (Sp) Austbygde
1964: Bjørn Sverre Birkeland (Sp) Rjukan
1963: John Koll Hansen (Frp) Miland
1962: Wenke Haaven (Sp) Miland
1954: Gro Synnøve Brekka (Ap) Atrå
1954: Magne Jenbergsen (Ap) Rjukan
1953: Vidar Stang (Ap) Rjukan
1950: Trygve Lampe (SV) Mæl
1943: Jan Olaf Opsahl (Ap) Rjukan