Hold fanene høyt! – Arbeiderfaner fra Telemark heter den imponerende utstillingen som Norsk Industriarbeidermuseum og Lysbuen på Notodden holder på Lysbuen fra 23. april til 29. mai.
Utstillingen ble presentert for pressen tirsdag, og det ble stort oppmøte, ikke minst fraV og riksmedia.
Nå er utstillingen tilgjengelig i en god måned framover.
Visste du at åtte timers arbeidsdag ble kjempet gjennom av arbeiderne på Rjukan og Notodden for snart hundre år siden? Utstillingen «Hold fanen høyt!» setter fokus på arbeiderfanens viktige symbolkraft i kampen for den Norske arbeidsdagen og som kunsthåndverk av høy kvalitet.
Arbeiderfanen fra Telemark er slagkraftige og vakre. Noen er rene demonstrasjonsfaner brukt i kampsaker, andre er foreningsfaner. Utstillingen viser håndmalte arbeiderfaner fra Telemark koblet opp mot et kunsthistorisk perspektiv og arbeiderhistorie i Norge. Ved å koble symbolikken i fanenes motiv opp mot billedspråket fra den klassiske billedkunstens ikonografi ønsker vi å sette fokus på slagkraften i symbolikken.
For arbeiderforeningene i Norge har fanen spilt en viktig rolle som politisk symbol og identitetsmarkør. Mange av Norges faner er i dag i dårlig forfatning, og utstillingen ønsker å rette søkelyset mot viktigheten av å bevare fanene. Ikke bare på grunn av deres status som viktige kulturminner, men også fordi fanermakerfaget er en viktig kunstfaglig håndverkstradisjon som nå er i ferd med å forsvinne.
Revolusjonsfanen fra Rjukan, som er del av Norges- og verdens dokumentarv og stilles ut for første gang etter en total konservering. I tillegg til arbeiderfaner viser utstillingen kunstverk fra AOFs kunstsamling og historiske foto og film innlånt fra Arbeidernes arkiv Telemark og Arbeiderbevegelsen arkiv og bibliotek i Oslo.
Det er produsert en katalog til utstillingen med bidrag fra tidligere LO-leder Roar Flåten, historiker Knut Kjeldstadli og kurator Susanne Grina Lange.
Utstillingen er kommet til med støtte fra LOs kulturfond.
Utstillingen åpner lørdag 23. april kl 13.00.
Musikalsk innslag ved Trond Ytterbø og mannskoret Brage.
Trond Ytterbø fikk LOs kulturpris i 2012. I sin begrunnelse uttalte juryen: «Trond Ytterbø er et solidaritetsmenneske og har et stort hjerte for grupper som av en eller annen grunn faller utenfor i samfunnet».
Åpningstale ved Hans Felix, tidligere fagforbundsleder for LO EL & IT og styreleder for Norsk Industriarbeidermuseum.