fbpx

Vannstoff-modellen utstilles hos Sando

Radio Rjukan19. mars 20166min
vanstoffen-sando-2_1b40

""Vannstoffen på Vemork ble sprengt til grunnen i 1977, men den er ikke glemt. Til våren starter arkeologiske utgravinger for å få fram det som finnes av anlegget igjen – som en ny stor turistattrasjon på Vemork. Men før det har vi kunnet glede oss over at den langt i fra er glemt. Det har Bjørn Iversens bildeutstillinger på Vemork og i Galleri Teide sørget for, samt hans Lego-modell, som har stått på balkongen i maskinsalen på Vemork hele fjorårssesongen.

Men nå er'n her igjen – i Frank Severinsens modellversjon, noe Radio Rjukan, NRKs Norge Rundt og flere aviser presenterte i februar i år.

– Nå skal den stilles ut for første gang, og det skjer hele påsken hos Gullsmed Sando i Sam Eydesgate, forteller Bjørn Iversen.
Det er han som har hatt den ville idéen om å starte tidenes mest moderne arkeologiske utgravinger på et sted som ble lagt under jorda fot under 40 år siden.
 
– Det var for lenge siden at jeg og Frank Severinsen snakket om å få laget en modell av "Vannstoffen". Tidligere har Frank malt ""et flott maleri av fabrikken både her hjemme på veggen i gangen men også i ramme men nå var tiden inne.

– Det gikk ca. en måned og Frank fikk kopier av de originale tegningen pluss masse bilder før han startet på jobben. Vi bestemte oss for å lage kopien slik fabrikken så ut på 60 tallet, altså med den lett gjenkjennelige betongklossen på fabrikkens frontfasade. Litt slitt og på en måte inne i sin siste fase, forteller Iversen.
 
– Fabrikken gikk bokstavelig på lut og kaldt vann de siste årene og det bar bygningen preg av. I 1971 var det slutt for driften på kraftstasjonen og i "Vannstoffen" og i 1977 ble fabrikken sprengt og det er i dag lite som minner om at det noen gang har stått en annen fabrikk foran kraftstasjonen. Vanligvis pryder denne modellen stua hjemme hos Iversen.
 
Modellen er laget etter nedskalerte mål opp mot den virkelige fabrikken og det ble brukt spesial lim og capa-fix plater noe som gjør modellen svært lett men også veldig solid. 

Kopien er 48 centimeter høy og 99 centimeter bred, det samme forholdet som fabrikkbygningen som var 48 meter høy og 99 meter langt, 25 meter bred.

""Frank Severinsen er dekoratør og kunstmaler, og har bygd den i malebua i hagen i Langesund. Han flyttet dit fra Rjukan da han gikk av med pensjon i fjor, men har leiligheten på Rjukan som han også jobber i. 
– Det er Bjørn som har bestilt modellen. Han skaffet originaltegningene til fabrikken som ble oppført i 1928. Det har vært moro å bygge den, sier Severinsen til RA.

– Jeg har prøvd å få den så naturtro som mulig. Men det er klart, de små detaljene får du ikke med. Fabrikken ble endret litt underveis, og du kan si at dette er 1967-versjonen – da var tårnet til tungtvannsproduksjonen oppført.
Det skal monteres lys i fabrikken også, da blir den veldig fin.
I mørket lyste Vannstoffen som et Soria Moria på Vemork.

Se mange flere bilder i denne tidlgere saken!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia