Initiativtakerne Kine Elisabeth D. Hegard og Mina Kristine Dahle troppet opp med et protestskriv på rådhustrappa, og aksjonsgruppa på facebook har hentet 160 medlemmer. Både RA og Radio Rjukan var tilstede, og ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland tok turen ut for å møte prostestgruppa, som har et tydelig formulert budskap.
Protestesten som er blitt til på kort tid får også politisk gjenhør i kommunen.
Slik lyder oppropet som nå også er blitt underskriftsaksjon på interbnett:
– Det er kommet forslag om at barnehagene skal ha felles ferie uke 29 og 30. Det vil føre til at feriekabalen for mange småbarnsforeldre vil bli vanskelig. For noen også som ikke enkelt kan tilpasse ferie risikerer mor og far og ikke kunne tilbringe 2 uker sammen. Dette vil også gå utover arbeidsgivere og ansatte både kommunalt og privat! Er det ikke enklere for barnehagene og tilpasse barna og foreldrene eller er det riktig at vi må tilpasse oss barnehagene og feriene blir som de blir?
Foto: Privat
Protestbrevet som ble lest opp på torget:
Demonstrasjon Torget 01.03 2016
Nei Til Felles Ferie i Barnehagene.
Det har som kjent kommet inn forslag fra Rådmann at alle barnehager skal stenges uke 29 og 30. Dette pga. innsparinger.
Det viser seg tydelig at mange er imot dette forslaget. Det ble opprettet en Facebook gruppe sent lørdag kveld (Nei til 2 uker stenging av barnehagen uke 29-30) og mandag ettermiddag er det ca. 160 medlemmer av gruppen. Dette viser stort engasjement på kort tid. Engasjementet kommer av at det vil føre til mange negative konsekvenser for familier, eneforsørgere, arbeidsgivere, ansatte og barnehagebarn. På vegne av alle de det rammer kommer vi herved med en protest og håper dette vil bli tatt med i vurderingen.
Vi har følgende motargumenter:
* Det vil føre til at feriekabalen for mange småbarnsforeldre blir vanskelig. Mor, far og barn vil i verste fall ikke kunne tilbringe ferien sammen.
* Den generelle valgfriheten for foreldre og ansatte opphører.
* Mange ledere vil få det vanskelig da foreldre MÅ ha ferie uke 29-30. Det kan være tøft om arbeidsgiver må gi avslag til de ansatte slik at de ikke kan være med barnet sitt i ferien.
*Tinn kommune er en kommune som jobber for vekst og utvikling. Å fjerne et av de viktigste atraktivitets argumentene for å få dette til, tiltrekke seg nye innbyggere og ikke minst beholde de som allerede bor her kan være medvirkende til å virkligjøre ordtaket "å spare seg til fant". Man vil risikere stengte dører midt i fellesferien. Der det til nå har vært normalt å fordele ferie mellom de ansatte vil man kanskje oppleve at pga. fastsatt ferietid for barna må flere ansatt ta ferie samtidig. Mange småbarnsfamilier i Tinn har allerde utfordringer med å organisere familielivet da en eller begge foreldre jobber skift og/eller omfattes av fellesferieordninger. Fjorten dager stengt barnehage vil utvilsomt bidra til å splitte disse familiene ytteliger ut over de utfordringene de allerde har.
Å legge til rette for mindre samvær for familien kan umulig være en politikk Tinn Kommune har ment å bidra til!
* Dette er en tjeneste som vi betaler for og bør da kunne bestemme selv når våre barn skal ha ferie.
* Det er ett argument for forslaget som sier: «Det er flere kommuner som har det sånn.» Det er det dårlig hold i, for det er nok ikke kommuner med så stort fokus på turisme som Tinn. Vi kan ikke prøve å ekspandere et område og minimere et annet. Noe annet man også da kan spørre seg er: «Hvis innbyggerne i disse kommunene kunne velge hadde de da valgt og ha det sånn?» Vi har fått respons fra flere at de ville heller hatt det som i Tinn.
* Ett annet argument for forslaget er at styrer bruker mye tid på å få feriekabalen til å gå opp. Dette er det heller ikke hold i da det vil bli like mye jobb med kabalen. Ferieuker må dekkes opp uansett da de ansatte har krav på mer enn 3 uker ferie. Og vi vet også at det kun er en` styrer som er for forslaget. Resten er klar over at feriekabalen er en del av deres jobb og er imot fellesferie for barnehagene.
* I dag har barnehagene en velfungerende ordning da barnehager slår seg sammen noen uker i sommerferien. Dette er også positivt da de får 2 uker til å bli kjent med andre barn, også barn de begynner
på skole med.
Dette er argumenter som er kommet fra folket. Ett folk som håper på å bli hørt. Vi kjempet for sykehuset vårt, men mistet det. Nå kjemper vi for å beholde den verdifulle tiden med våre barn, som vi alle trenger i en ellers hektisk hverdag med arbeid. Ferie er viktig, og det noe alle barn og voksne ser frem til hvert år. Igjen får vi følelsen av ubetydelighet, at det som er logisk for alle oss «her nede» ikke er det for dere som styrer. Igjen føler vi oss som brikker i ett spill om penger. For oss er familie viktigere enn penger. Dere må da kunne spare inn på andre måter?
Dette med bestemmelsesrett er ett viktig og sårt tema. Vi har som ett samfunn opplevd at ting blir fratatt oss. Nedbemanning i helseomsorg, barnehage, sykehus med akuttfunksjon tatt fra oss, og nå friheten til og kunne bestemme når vi skal ha ferie og når vi skal ha ferie med barna våre. Er administrasjonen og deres overforbruk som fører til store kostnader viktigere enn folket? Er ikke administrasjonen for folket? Bør ikke administrasjonen ofre seg for folket slik vi ofrer oss for barna våre? Og starte alle nedkuttingene hos oss her nede er å begynne i feil ende. Vi trenger omsorg og fornuft og vi er overbevist om at det finnes andre gode forslag der ute og andre måter det kan spares inn på. Men det er ikke vår jobb og vite, men deres og finne. Vi setter vår lit til at dere kan.
La oss få beholde ferien med barna våre og ordningen slik som det så fint har fungert frem til nå. Det er nå mange foreldre og ansatte som venter og krysser fingrene for at stemmene deres blir hørt. Vis oss at det hjelper å bry seg, engasjere seg og bruke stemmen!
MVH Mina Kristine Dahle og Kine Elisabeth Dahle
På vegne av folket