Mandag tok kirurgisk avdeling i bruk ledige lokaler i andre etasje på Notodden sykehus. Da har sykehuset styrket kirurgisk avdeling med fire senger, og i tillegg flyttet fire litt lettere senger til andre etasje. Dermed er det nå åtte senger i andre etasje tilknyttet kirurgisk avdeling.
– Det betyr også at det frigjøres fire senger i tredje etasje og at medisinsk avdeling dermed får større plass til sine pasienter, forteller klinikksjef Eirik Eliassen til Telen.
Den økte aktiviteten ved kirurgisk avdeling som startet mandag, betyr flere operasjoner i året, og sykehuset skal også ansette en egen avdelingsleder for kirurgi ved Notodden sykehus.
– Den økte aktiviteten har vi anslått at vil beslaglegge to-tre senger per døgn, og det vil da også bety en styrket tilgang på en til to kirurgiske senger ved sykehuset, sier Eliassen til Telen.
– Den økte aktiviteten skal bestå i planlagt kirurgi innenfor plastikk-kirurgi og ortopedi. Blant annet planlegges det et etterlengtet tilbud om kroppsformende operasjoner. Disse er blant annet aktuelle etter slankeoperasjoner, og mange står i kø for å få dette.
I løpet av det neste året vil sykehuset kunne tilby om lag 200 pasienter denne type operasjon, sier klinikksjef Per Urdahl (bildet over) til Radio Rjukan.
Dette er for øvrig samme område som er ett av de som Ibsenklinikken Rjukan planlegger skal bli en av de viktigste driftsområdene i lokalene til Rjukan sykehus.
– Det har vært planlagt en stund å starte med postkirurgisk kirurgi, såkalt kroppsformende kirurgi, som skal være et ekstra tillegg til Notodden sykehus Det er en operasjonstype det er lange ventelister på, Urdahl, som også var med på pressekonferansen da planene for "Ibsensykehuset Rjukan" ble lagt frem i kjølvannet.
Bildet er fra pressekonferansen da plsaner for nytt innhold i Rjukan sykehus ble fremlagt etter at Sykehuset Telemark hadde trukket seg ut.Urdahl helt til venstre, ved siden av Leif Næss fra Ibsensykehuset AS, Tinn kommunes kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm og daværende ordfører Steinar Bergsland (H).
– Vi håper at hvis det blir suksess så skal vi kunne øke aktiviteten på ortopedi også her på Notodden sykehus, sier Urdahl.
Det vil da være en utvdelse av sengene i 2. etasje på sykehuset.
Daværende ordfører Steinar Bergsland, som nå er opposisjonsleder for Høyre, og som prosjektjobber med å fylle Rjukan sykehus reagerer ikke på at Notodden skal begynne med det samme som Ibsenklinikken har planer om på Rjukan sykehus.
– Sykehuset Telemark har allerede en godkjennelse fra en stund tilbake for å gjøre 200 slike kroppsformende operasjoner, men her er det så stiore køer at det er flere års ventetid, så det ser jeg ikke som noe stort problem på kort sikt, sier Bergsland.
Men det er klart at det ikke må være for mange somtilbyr dette i framtida hvis det skal være et solid bein å stå på. et privatsykehus som skal kunne tilby dette må få refusjoner fra staten for de som ikke skal betale alt selv. Så det betyr godkjennelse eller et antall av pasientene i denne gruppen som legges ut på anbud.
Men kanskje kan nord-Telemark bli et sentrum i Norge for stadig oftere tiltrengte kirugiske inngrep på dette området.
Hvordan ser framtida for Notodden sykehus ut?
Notodden sykehus er et sykehus, som så langt jeg ser i allefall, så langt jeg kan se, inn i en fornuftig horisont i 10 – 15 år fremover som vil bestå. Jeg ser ikke noe rom for å flytte akuttfunksjonene, fordi det ikke er noe sted å flytte dem.
Så er det en diskusjon, da. Det er jo kjent at kirurgiske fag spesielt, blir stadig mer spesialisert og sentralisert. Når det gjelder kirugisk, hvis jeg skal komme med en ukvalifisert gjetting innen en tidshorisont på 3 – 4 år er jeg ikke så sikker på at det vil være så fornuftig å holde et akuttkirurgisk funksjon på Notodden, men jeg er helt sikker på at det vil være et akuttmottak for indremedisainske pasienter langt inn i fremtiden, sier Urdahl.
– Det er ingen grunn til å frykte at Notodden som akuttmottak vil forsvinne, men hvis man blir alvor syk med noe som trenger en veldig kvalifisert kirurgisk innsats, vil det heller være i Skien eller heller et annet sted i Helse Sør-Øst som vil utføre operasjonene. Det er jo en pågående diskusjon i sykehus-Norge idag, sier Urdahl til Radio Rjukan.