Det var seks grunneiere gikk til rettssak mot staten for å få kjøpe tilbake området rundt Gaustatoppen etter at forsvaret avviklet sitt anlegg. Gaustatoppen er det aller mest populære turmålet i Telemark og blir hvert år besøkt av godt over 100.000 mennesker, der noen tar seg opp med gaustabanen, mens de fleste går til fots.
– Da er dommen i Gaustatoppen sagaen kommet. Tapte på alle punkter. Stat og kommune er tøff motstand, skriver en av grunneierne Svein-Olav Barthellestøl i en kommentar på facebook. Andre kommentater overlater han til sin advokat, før det er avgjort om saken skal ankes.
Hans onkel som solgte eierrettighetene til toppen da anlegget ble kjøpt av Forsvaret etter andre verdenskrig, og da med en opsjon på forkjøpsrett dersom forsvaret skulle avhende det igjen.
Men i mellomtida har Forsvaret solgt til Tinn kommune.
Oslo tingrett skulle avgjøre saken, og har i dommen fastslått at Staten var i sin fulle rett da de overførte forsvarsanlegget til Tinn kommune, uten at det utløste noen forkjøpsrett til grunneierne.
– Her har kommunen og Staten fått full frifinnelse. Det overrasker oss egentlig ikke, for vi mener vi har hatt en saksbehandling og et standpunkt i saken vi mente var riktig, sier rådmann i Tinn, Rune Lødøen til NRK.
Lødøen sier at kommunen hele tiden har hatt en plan om at Gaustatoppen skal utvikles til en nasjonal spydspiss, og at dommen er svært viktig.
De seks grunneierne gikk til rettssak mot staten for å få kjøpe tilbake området Staten og Forsvaret overtok til sine Nato-anlegg i 1955. under perioden vi nå kaller "Den kalde krigen".
– Det har vært svært viktig for kommunen, fylkeskommunen og Hjartdal kommune og fortsatt stå på at det bør være offentlig eierskap på både fjellanlegget og på Gaustatoppen.
Dommen er ennå ikke rettskraftig, og kan bli anket til lagmannsretten innen en frist.
– For oss er dette ei prinsipiell sak om grunneiere har rett til å kjøpe tilbake eiendommar når dette er avtalt i den tinglyste kontrakten, sa en av grunneierne Svein Harald Lunden før saken startet, til NRK.
Han mener det er selvsagt at tinglyste kontrakter er bindende og skal holdes.
Men staten og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted var da ueinig i at grunneigarane har ein slik forkjøpsrett til toppen av Gaustatoppen.
– Staten har solgt fjellanlegget til Tinn kommune. Men staten har fremdeles eiendomsrett til utsiden av fjellet. Og det er helt bevisst, fordi staten mener det er viktig at toppen av fjellet fremdeles er eid av det offentlege. Hele området er utmark og det er allemannsretten og naturloven som styrer det. Alle vil kunne gå til Gaustatoppen som de alltid har gjort, sa Sejersted.
Gaustatoppen da den første snøen kom i høst. Foto: Mikkel Lier