Kåre Tveter er kjent som lysets maler og i anledning hans 100-årsjubilieum vises hans stemningsfulle malerier, akvareller og grafiske verk i Telemark Kunstmuseum.
Tveter var en mester i å skildre lyset i den norske naturen. Bildene fremstiller naturen gjennom en spontan og lettbevegelig malemåte. Uttrykket har sitt utspring i hans mangeårige eksperimenter med akvarellkunst. Akvarellmalingen tillater ikke store omarbeidelser og overmalinger. Tvert imot er hvert strøk bestandig og avgjørende for uttrykket. Tveter overførte denne akvarellteknikken til oljemaleriet, noe som ga et umiddelbart og friskt uttrykk.
Tveter ble kjent for et bredt publikum gjennom sine skildringer av landskapet på Svalbard. Polarlyset ga en dyp fascinasjon og Tveter skapte mange av sine mest kjente verk med inspirasjon fra Svalbard. Bildene ble skapt hjemme i atelieret utfra minnene og inntrykkene som satte seg i kunstneren under disse besøkene.
“Jeg maler vel heller mer det jeg føler, enn det jeg ser. Jeg søker mer et uttrykk for den følelse som settes i gang i meg av det jeg ser. Men jeg vil gjerne også forbinde det med en litt mer objektiv iakttagelse. “
Det vakre i det trauste
Vinterlandskapet går igjen i Tveters bilder. Men det er ikke de storslåtte landskapsmaleriene vi gjenkjenner hos Tveter, men det ordinære, trauste snølandskapet som skildres gjennom en var pensel.
“Det vær som har den sterkeste appell til meg, og som gir de største og fleste impulser til et bilde, det er snøværet når alt kommer til alt. Og kanskje særlig oppklaringen etter et snøfall. For da ligger landskapet der helt uberørt med de vareste lysreflekser og dermed koloristiske opplevelser.»
– Vi gleder oss til presentere en bred visning av Tveters kunstnerskap for vårt publikum. Et kunstnerskap med både vare, delikate og kraftfulle uttrykk.
Hans bilder skapes så vel av det som ikke er der, som det som er malt av kunstneren. Fraværet i bildene gir oss mulighet til å se det som finnes i det usynlige, sier Helen Brekke ved Telemark Kunstmuseum.
Kåre Tveter (1922–2012) kom fra Skarnes i Sør-Odal. Han var godt voksen da han debuterte som kunstner, og jobbet først som regnskapsfører.
Under kunstutdannelsen ved Statens Kunstakademi studerte han under professorene Per Krogh og Alexander Schultz. Debuten fikk han i 1957, men gjennombruddet kom først i 1965. Tveter ble raskt en av Norges mest anerkjente kunstnere, kjent som lysets maler.
Kåre Tveter har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og er representert i samlinger som Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd, KODE, Lillehammer kunstmuseum, Henie Onstad kunstsenter m.fl.
Han startet med å male portretter, akt og landskap, men dreide over i nonfigurativ retning på 60-tallet. Mot slutten av 60-tallet vendte han tilbake til landskapet igjen, og er i dag mest kjent for sine akvareller og storformats oljemaleri av høst- og vinterlandskap, særlig fra Svalbard.
Kåre Tveter var gift med Ruth (f. Sæther), og sammen fikk de barna Runa, Berit og Jarle Bror.
Ved kunstnerens død ble kunstsamlingen donert til Sør-Odal kommune. I dag finnes det et Kåre Tveter Galleri i Longyearbyen. Og Galleri Lyshuset i Sør-Odal kommune er viet Tveters kunstnerskap. Verkene i utstillingen er utlånt fra Galleri Lyshuset og Sør-Odal kommune.
ARRANGEME NTSFAKTA: UTSTILLINGSÅPNING
KÅRE TVETER – LYSETS MALER
Utstuilling 10.09 – 16.11.2022
Utstillingen åpner lørdag 10. september kl. 13.00.
Åpningstale ved Anny Borghild Bo Fremmerlid, kunsthistoriker og førstelektor ved UiO.
Musikk ved Richard Gjems. Richard Gjems har vært aktiv som munnspiller på den norske musikkscenen siden slutten av 1990-tallet. Richard har medvirket på et utall album og soundtrack innen ulike genre, og opptrådt på alt fra juke joints i Mississippi til bluesgalla i Royal Albert Hall.