fbpx

20 år med lokale nettnyheter

Radio Rjukan30. november 20159min
radiorjukan-nettside_a34b

30. november 1995 gikk Radio Rjukan på nett med lokal nyhetsside. Riktignok bare med én og annen nyhet innimellom, og mest fokus på nytt fra Radio Rjukan selv men likevel – 20 år har gått.
– Det er både utrolig kort og utrolig lenge siden på én gang. de ter rart å tenke på, sier redaktør Ole Jon Tveito.
– Jeg programmerte selv sida i HTML, og vi var én av de første lokale nettsidene i Tinn med lokal interesse. Vi la vekt på konkurranser og stoff som lå nært opptil radioens virke. Men det tvang seg raskt fram at også andre viktige nyheter måtte på nett.
Det var da alt på nett var gratis, og vi så først og fremst nettsida som PR for radioen, sier Tveito, som synes tidsperspektivet er rart.

– I løpet av de 20 åra har det vært en rivende utvikling. Ikke minst på nett. Men ikke alt er til det bedre. Vi går mot at internett er stadig viktigere, men at det nå låses både for innhold, og at innholdet blir mindre pent, men mer funksjonelt selv på mikroskopiske skjermer, sier Tveito.
– Det er rart å tenke på at vi holdt på at nettsidene skulle kunne leses på små skjermer før. Så skulle det bli større og større skjermer, og nå skal de nærmest være mikroskopiske som på mobiler og smartklokker.
Spør du meg ser de nye nettsidene til markedsledere ikke ut lenger. de er rett og slett designløse, sier Tveito, som forteller at design en gang var viktig på nett.

Radio Rjukans første nettside var tilpasset 800 x 600-skjermer. det vil si 13- og 15-timmer PC'er. Da fikk du ikke inn internett på annet enn PC, og Mac var knapt på markedet.
Etterhvert ble det at sidene måtte vises i 1280 eller 1600-oppløsning, og nå skal det være dynamisk, dvs at det skal kunne vises korrekt uansett hvor liten eller stor skjermen er.
Innhold er blitt mer viktig enn design, stikk motsatt av hva det var, sier Tveito, som forteller at Radio Rjukan kom på internett tidlig.

– Ja, Radio Rjukan var på nett tidlig, og med modem-oppringt internett. Det var da man trodde at internett kunne være en ny døgnflue! Men den første tida var det først og fremst mail som gjaldt, og ikke nettsider. Vi hadde jo erfaring fra 80-tallet med minitel-prosjektet her i Tinn. Det var egne terminaler med små skjermer som de fleste vel har glemt idag. Men det franske prosjektet var en forløper til internett, og hadde tre testbyer i Norge – på Rjukan, Lillehammer og til dels på Gjøvik, med terminaler produsert av Alcatel som ble gratis utlevert til skoler, familier og bedrifter for å teste det. Jeg husker det var fantastisk å kunne slå opp på telefonkatalogen uten å ringe opplysningen. Og så tok det bare 2-3 minutter – hvis du var heldig!  

– Idag har vi nyheter på nett som det viktigste, samtidig med at vi faktisk er lovpålagt å ha en nettside, gjennom vår konsesjon, sier Tveito.
– Vi har nettnyheter fordi RA ikke har det. Det er ikke for å konkurrere. Det er vi ikke opptatt av. Det er rett og slett fordi vi synes det skal komme positive nyheter fra Tinn på nett. Vi kan ikke la fylkesavisene og riksmedia ha monopol på nyheter om Rjukan og Tinn. Da blir det fort fokus på skandalene, og ikke det som vi mener er virkelig verdt å skrive om i dette fantastiske lokalsamfunnet, sier Tveito, som minner om at det ikke er lenge siden det stort sett var negative nyheter som kom fra Tinn, og ikke Solspeil, Gaustatoppen og Verdensarv, slik det er nå.
 
– Nå må vi også tvitre på Twitter, og legge ut saker på facebook. Det er ikke bare å ha nyhetene på nett, sier Tveito, som likevel prøver å holde igjen. Det gjelder å ikke være først på utviklingen lenger, for alle disse mediene overlever jo ikke, og derfor drøyer vi med å introdusere nye medier før vi ser det er en vinner, sier Tveito, som forteller at 2016 kommer med nye store nyheter for Radio Rjukans lyttere og nettlesere. 
– Mer vil jeg ikke røpe, men det skjer ting, forteller en hemmelighetsfull Tveito.
– Nå er det jubileet det dreier seg om – Rjukan 20 år på internett!

Idag er Radio Rjukans gamle nettsider tapt. De kom med Radio Rjukans nye logo, som kom like før det. 
– Logoen har vi valg tå holde på. den har også nettopp hatt 20-årsjubileum, forteller Tveito, som husker det var litt av en runde.
– Ja, de gult innrammede nettsidene og innholdet forsvant på en server tidlig. Idag tror vi at alt tas vare på, men det er faktisk slik at mye av det gamle på nett slettes etter litt tid. Det er synd. Her forsvant mange historiske kilder. 
– Jeg håper vi er kommet lenger, selv om Telenor skremte meg her for noen dager siden ved at de meldte at de skulle ta ned alle de gamle web-hostede online.no-sidene sine. Det er en skam, og jeg håper man lykkes med å redde dem og innholdet. Dette er jo kommunikasjonshistorie, sier Tveito.
– Vi hadde en gammel backup av de nettsidene, men dessverre var backupen korrupt. vi fikk dem ikke opp igjen. Så det er flere år med nyheter som er tapt, forteller Tveito.
Nå er det mulig å søke på nyheter tilbake til 2003. Åtte år med lokale nyheter på nett er borte.
– Da må du ty til biblioteket og RA, beklager Tveito, og håper slikt historisk tap er en saga blott.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia